Kolik platí na zdravotním pojištění zaměstnavatelé?

štítky Pojištění Zaměstnání přečtete do minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Zdravotní pojištění neplatí z hrubé mzdy pouze zaměstnanec, ale zdravotní pojištění platí za zaměstnance i zaměstnavatel. Zaměstnavatelé odvádí na zdravotním pojištění 9 % z hrubé mzdy zaměstnance.

Zaměstnanci si sami nemohou zdravotní pojištění platit. Za výpočet zdravotního pojištění a jeho odvod na příslušný bankovní účet příslušné zdravotní pojišťovny je zodpovědný zaměstnavatel. Když si zaměstnavatel neplní své zákonné povinnosti ohledně placení zdravotního pojištění, tak je příslušnou zdravotní pojišťovnou sankcionován. Za každý den prodlení je předepsáno penále ve výši 0,05 % z dlužného pojistného.

Sazba zdravotního pojištění je vždy stejná

Při výpočtu zdravotního pojištění se neuplatňují žádné slevy nebo odpočty a sazba zdravotního pojištění je ve všech případech stejná. Při výpočtu zdravotního pojištění není stanoven žádný maximální vyměřovací základ, proto zaměstnavatelé zaplatí na zdravotním pojištění za všechny zaměstnance stejně.

Praktický příklad 1)

Zaměstnanec Houdek má hrubou měsíční mzdu 10 000 Kč, protože pracuje na zkrácený úvazek. Zaměstnavatel zaplatí na zdravotním pojištění za zaměstnance Houdka 900 Kč (10 000 Kč × 9 %), dopočet do minima je na straně zaměstnance. Zaměstnavatel platí na zdravotním pojištění vždy 9 %.

Praktický příklad 2)

Zaměstnankyně paní Surá má za rok 2017 hrubou roční mzdu 2 000 000 Kč. Na zdravotním pojištění zaplatí zaměstnavatel za zaměstnankyni Surou 180 000 Kč (2 000 000 Kč × 9 %). Zdravotní pojištění se platí i z nadstandardních příjmů, neboť není stanoven žádný maximální limit.

Praktický příklad 3)

Zaměstnanec pan Novák pracuje pro zaměstnavatele ABC a zaměstnavatele XYZ současně. Hrubá mzda u obou zaměstnavatelů je 20 000 Kč. Oba zaměstnavatelé odvedou za zaměstnance Nováka na zdravotním pojištění 1 800 Kč (20 000 Kč × 9 %). Skutečnost, že panu Novákovi je zdravotní pojištění odvedeno i od jiného zaměstnavatele nemá vliv na výpočet zdravotního pojištění. Zdravotní pojištění musí být zaplaceno od obou zaměstnavatelů.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí