Penzisté a zkrácený úvazek

štítky Penze Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Někteří penzisté chtějí mít vlastní příjem i po dosažení řádného důchodového věku. Práce na zkrácený úvazek je zajímavým řešením, jak stále pracovat a zvýšit si měsíční pravidelný příjem a současně snížit pracovní stres.

Zkušení zaměstnanci jsou pro budoucnost každé firmy velmi důležití. Firmy umožňující práci na zkrácený úvazek mají v praxi větší šanci, že si udrží zkušené zaměstnance i v důchodovém věku. Pro penzisty, kteří chtějí i v řádném důchodovém věku pracovat, je zpravidla ideální právě zkrácený úvazek.

Zvýšení důchodu

Jestliže je vykonávána výdělečná činnost při pobírání starobního důchodu alespoň 360 kalendářních dní, tak je možné si požádat o zvýšení důchodu. Zvýšení důchodu činí 0,4 % z výpočtového základu. Aby bylo možné o zvýšení důchodu požádat, tak je nutné vykonávat výdělečnou činnost, ze které je placeno sociální pojištění. Tato podmínka je při práci na zkrácený úvazek splněna.

Praktický příklad

Penzista Nováček pracuje po dosažení řádného důchodového věku na dohodu o provedení práce s měsíční odměnou 10 000 Kč. Protože se z dohody o provedení práce neplatí sociální pojištění, když je měsíční odměna 10 000 Kč a méně, tak nevznikne panu Nováčkovi nárok na zvýšení důchodu.

Praktický příklad

Paní Málková je v řádném starobním důchodu a pracuje na zkrácený úvazek s hrubou mzdou 10 000 Kč. Z hrubé mzdy je paní Málkové odváděno sociální pojištění. Po odpracování alespoň 360 kalendářních dní si bude moci paní Málková požádat na místně příslušné OSSZ o zvýšení důchodu.

Zaměstnání invalidních důchodců

Invalidní důchodci mohou během pobírání invalidního důchodu pracovat. Pracovní náročnost by však měla odpovídat zdravotnímu stavu. V praxi proto většina invalidních důchodců volí práci na zkrácený úvazek. Při výpočtu čisté měsíční mzdy mají invalidní důchodci prvního a druhého stupně nárok na daňovou slevu ve výši 210 Kč a invalidní důchodci třetího stupně mají nárok na daňovou slevu ve výši 420 Kč, nárok na základní daňovou slevu na poplatníka ve výši 2 070 Kč mají všichni zaměstnanci, kteří u zaměstnavatele podepsali prohlášení k dani.

Petr Gola

Další články k tématu Zkrácený úvazek

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí