Šperk jako zajímavá investice

štítek Investice čtení na 2 minuty

foto: Dům financí

Kvalitní šperk jistě představuje hodnotný dar, kterým žádná žena nepohrdne. Obdarované jím můžete vyjádřit, jak moc je pro vás důležitá a jak významné místo ve vašem životě zaujímá. Napadlo vás ale někdy přemýšlet o šperku nejen jako o formě daru, ale také jako o výhodné investici?

Šperky s drahými kameny řadíme do kategorie alternativních investic a právě investice do kvalitních klenotů dnes patří mezi dlouhodobě nejjistější. Výrazným faktorem jsou vstupní suroviny. tj. nejen kameny, například v podobě investičních diamantů, ale také drahé kovy, z nichž je šperk vyroben, například zlato. Důležitá je samozřejmě také úroveň zpracování, celkový design a případně zajímavá historie šperku. Z dobře zvoleného klenotu se tak může časem stát rodinné dědictví, které zajistí budoucí generace.

Jak nakoupit bez rizik?

Nejuznávanějším mezinárodním certifikátem, kterým je možné doložit kvalitu drahých kovů, je certifikát GIA, nicméně také GRD, EGL USA nebo IGI jsou kvalitní. Bohužel byly zaznamenány i případy, kdy byly certifikáty zcizeny a přiřazeny jiným drahokamům, proto šperky nakupujte pouze u renomovaných obchodníků. Také nízká cena nebo velká sleva by měla být spíše varovným signálem.

Slavné prsteny

Faktem zůstává, že šperky se časem dokážou velmi dobře zhodnotit, svědčí například neustále se zvyšující hodnota některých zásnubních prstenů. Hodnota safírového zásnubního prstenu princezny Diany, který jí v roce 1981 daroval princ Charles, se podle britských médií vyšplhala z původních 28 000 liber na 300 000 liber. Taktéž hodnota prstenu jeho druhé manželky Camilly se dle odhadů zvýšila zatím více než dvojnásobně.

Rostoucí hodnota

Investice do diamantových šperků představuje jeden z nejjistějších způsobů dlouhodobého uložení peněz, neboť vstupní surovinou je nerostné bohatství, jehož zásoby se neustále snižují. Není se tedy ani čemu divit, že výsledkem je prakticky trvalý růst ceny v posledních 100 letech. Navíc jsou diamantové šperky a šperky s drahými kameny snadno přenositelné a směnitelné po celém světě.

Investiční šperky lze v podstatě zařadit do stejné kategorie jako např. dluhopisy, akcie či nemovitosti. Přestože v posledních letech se poptávka po této komoditě zvyšuje i v Čechách, stále zde ještě není tolik rozšířena např. jako v USA či anglosaských zemích, kde jsou vysoce kvalitní klenoty běžně nedílnou součástí dlouhodobého rodinného majetku.

Investiční rodinný šperk je něčím, co si dokáže dobře udržet hodnotu a v delších horizontech ji zvyšovat. Udělejte své manželce radost například diamantovými náušnicemi a získejte tak rodinné dědictví, které vám bude neustále připomínat krásné období vašeho života a jehož cena poroste s přibývajícími roky.

Tiskové oddělení Dům financí

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí