Výdělek během mateřské a rodičovské dovolené

štítky Mateřská Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Za jakých podmínek si může maminka během mateřské nebo rodičovské dovolené přivydělat? Jaké daně platí z přivýdělku? A kdy lze i podnikat?

Mateřská dovolená náleží zaměstnankyni v rozsahu 28 týdnů, při vícečetném porodu v rozsahu 37 týdnů. Na mateřskou se nastupuje 8 až 6 týdnů před očekávaným dnem porodu. Na výplatu mateřské následně navazuje výplata rodičovského příspěvku. Pro přiznání peněžitého příspěvku v mateřství (mateřské) musí být splněny zákonné podmínky. Když nejsou splněny, tak nárok na mateřskou nenáleží a ihned od narození se pobírá rodičovský příspěvek. Pro přiznání rodičovského příspěvku nemusí být splněny žádné speciální podmínky.

Výdělek během mateřské

Maminka pobírající mateřskou ze svého zaměstnaneckého poměru nemůže pracovat u svého zaměstnavatele na stejné pracovní pozici, ze které čerpá mateřskou. Může si však libovolně přivydělat u jiného zaměstnavatele nebo může zahájit samostatnou výdělečnou činnost. Pracovat během pobírání mateřské je však velice náročné, proto v praxi k této možnosti nedochází příliš často a případně si maminka přivydělává pouze několik hodin týdně.

Častější je výdělek na rodičovské dovolené

Dle zákoníku práce je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnankyni rodičovskou dovolenou v rozsahu, v jakém si požádá, nejdéle však do tří let věku dítěte. Rodičovský příspěvek náleží v souhrnné výši 220 000 Kč a jeho měsíční částka se upravuje v závislosti na zvolené délce čerpání. Doba pobírání rodičovského příspěvku se nemusí shodovat s dobou čerpání rodičovské dovolené. Během rodičovské dovolené jsou podmínky pro přivýdělek velmi výhodné. Jestliže je splněna podmínka péče o dítě, tak je možné si přivydělat libovolně. V praxi volí maminky zpravidla přivýdělek na dohodu o provedení práce nebo výkon samostatné výdělečné činnosti.

Praktický příklad

Paní Králová se rozhodla pro dvouletou variantu pobírání rodičovského příspěvku, neboť předpokládala, že bude na rodičovské dovolené pouze dva roky. Následně však potřebuje na rodičovské dovolené zůstat tři roky, protože však již vyčerpala pobírání rodičovského příspěvku, tak třetí rok paní Králové již rodičovský příspěvek nebude náležet.

Praktický příklad

Paní Novotná pro přivýdělek během rodičovské dovolené zvolila práci na dohodu o provedení práce s měsíční odměnou 10 000 Kč. Z měsíční odměny totiž neplatí žádné daně a čistá odměna je ve stejné výši jako hrubá odměna. Důvodem je skutečnost, že z odměny z dohody o provedení práce ve výši 10 000 Kč a méně se neplatí sociální ani zdravotní pojištění a při podepsání prohlášení k dani se neplatí ani daň z příjmu.

Petr Gola

Další články k tématu Pojištění maminek

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí