Kdy se EET nevyhnete?

štítek Daně čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Elektronické evidenci tržeb budou podléhat hotovostní příjmy. Někteří lidé se mylně domnívají, že se jich EET nebude týkat. Podívejme se na vybrané praktické příklady, kdy tomu tak nebude.

Rozhodným příjmem pro elektronickou evidenci tržeb je u poplatníka daně z přijmu fyzických osob příjem ze samostatné činnosti, která je podnikáním, s výjimkou příjmu, který není předmětem daně z příjmu, je z hlediska obvykle přijímaných tržeb ojedinělý nebo podléhá dani vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně. U poplatníka daně z příjmu právnických osob příjem z činnosti, která je podnikáním, s výjimkou příjmu, který není předmětem daně z příjmu, je z hlediska obvykle přijímaných tržeb ojedinělý nebo podléhá dani vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně.

Praktický příklad 1)

Živnostnice paní Veselá není plátcem daně z přidané hodnoty. Paní Veselá se mylně domnívá, že EET podléhají pouze příjmy v hotovosti u plátců DPH. Není tomu tak. EET podléhají všechny příjmy se samostatné výdělečné činnosti v hotovosti, bez ohledu na to, zdali podléhají platbě DPH či nikoliv.

Praktický příklad 2)

Podnikatelka paní Šerá přijímá platby převodem z účtu na účet, ale i platby šekem nebo směnkou. Protože paní Šerá neinkasuje přímo peníze, tak se domnívá, že EET se jí netýká. Není tomu tak, protože úhrada šekem nebo směnkou patří mezi tzv. hotovostní platby. Formální náležitosti pro evidovanou tržbu splňuje platba poplatníkovi, která je uskutečněna nejenom v hotovosti, ale i kartou, šekem, směnkou nebo stravenkami.

Praktický příklad 3)

Paní Kratochvílová si při zaměstnání přivydělává pravidelnou samostatnou výdělečnou činností s příjmy v hotovosti. Povinnosti ohledně EET si musí plnit i OSVČ vykonávající vedlejší samostatnou výdělečnou činnost a nikoliv pouze OSVČ vykonávající hlavní samostatnou výdělečnou činnost, jak se paní Kratochvílová nesprávně domnívá.

Praktický příklad 4)

Podnikatelka Křížová chce všechny své úkony fakturovat a vyhnout se tak EET. V praxi však může být i faktura zaplacena v hotovosti a v takovém případě zaplacená faktura v hotovosti podléhá EET. Rozhodující není, jakým dokladem je částka k úhradě předepsána, ale zdali je částka zaplacena v hotovosti či převodem na účet.

Praktický příklad 5)

Penzistka Novotná je ve starobním důchodu a i v důchodu stále vykonává samostatnou výdělečnou činnost, ze které inkasuje platby v hotovosti. Obchodní transakce paní Novotné budou podléhat EET, i když paní Novotná pobírá starobní důchod. Legislativou není stanoveno žádné osvobození od povinnosti EET pro občany ve starobním důchodu.

Petr Gola

Další články k tématu Co je dobré vědět o EET?

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí