Daňová sleva na manželku

štítek Daně čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Za celý kalendářní rok 2016 je možné uplatnit daňovou slevu na manželku (manžela), jestliže nemá vlastní příjmy přesahující za kalendářní rok 68 tisíc Kč. Daňová sleva se uplatňuje jednou ročně v daňovém přiznání nebo ročním zúčtování daně.

V případě, že je manželka (manžel) držitelem průkazu ZTP/P a vlastní příjmy nepřesahují 68 tisíc Kč, potom je možné uplatnit daňovou slevu ve výši 49 680 Kč. Do vlastního příjmu manželky se započítávají nejenom příjmy ze zaměstnání nebo ze samostatné výdělečné činnosti, ale i např. nemocenská, mateřská, podpora v nezaměstnanosti nebo invalidní důchod. Rodičovský příspěvek se však do limitu nezapočítává. Pro uplatnění daňové slevy na manželku (manžela) je potřeba k daňovému přiznání předložit čestné prohlášení manželky (manžela) nebo je potřeba toto čestné prohlášení potřeba doručit mzdové účetní. Daňová sleva na manželku (manžela) se uplatňuje pouze za celý rok, neboť se sleduje roční příjmový limit a nelze ji uplatnit měsíčně.

Jak má čestné prohlášení vypadat?

Pro čestné prohlášení pro uplatnění daňové slevy na manželku (manžela) není stanovena žádná závazná forma. Z čestného prohlášení však musí jednoznačně vyplývat pro jaké účely je poskytováno, komu je podáváno a kdo dané čestné prohlášení vyhotovil a vlastnoručně podepsal. Čestné prohlášení může vypadat např. následovně:

Jana Nováková

r. č. 795711/7777

Jarní 56789

760 01 Zlín

Ve Zlíně 29. ledna 2017

Čestné prohlášení

Čestně prohlašuji, že jsem za zdaňovací období roku 2016 neměla vlastní příjmy vyšší než 68 000 Kč a můj manžel Jan Novák, r. č. 770202/8888, na mě může uplatnit daňovou slevu na manželku.

Vlastnoruční podpis paní Novákové

Živnostníci mají více času

Občané podávající daňové přiznání, což jsou i např. zaměstnanci s příjmy z pronájmu nebo s přivýdělkem ze samostatné výdělečné činnosti, mají na veškeré daňové povinnosti více času, neboť základní termín pro podání daňového přiznání je obecně do 1. dubna následujícího roku. Zaměstnanci, za které provádí zaměstnavatel roční zúčtování daně, musí čestné prohlášení doručit mzdové účetní do 15. února následujícího roku. Daňovou slevu na manželku (manžela) s příjmy do limitu nemůže uplatnit OSVČ stanovující výdaje paušálem.

Petr Gola

Další články k tématu Čestné prohlášení a daně

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí