Děti mají znát hodnotu peněz

čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Jestliže děti neznají cenu peněz, potom mohou rodiči pracně naspořené peníze rychle utratit. Děti by měly dostávat pravidelné kapesné, aby se učily hospodařit s penězi a maturanti a vysokoškoláci by si měli během studia přivydělávat.

Rodiče by měli svým dětem nejenom spořit, ale především je vychovávat i po finanční stránce. Rodiče by měli se svými dětmi umět komunikovat i o penězích. Pro dobrou finanční budoucnost dětí je velmi přínosné, když se rodiče s nimi otevřeně baví o penězích. Finanční gramotnost je nesmírně důležitá. Děti umí v takových případech z kapesného ušetřit a nekupují si hlouposti.

Šetřit dětem? Jen když to situace dovolí

Usnadnit start do života by chtěla dětem většina rodičů. Spoření dítěti by však nemělo být na úkor podpory ve vzdělání a kroužcích. Omezování zájmů během studia na úkor spoření není vhodná. Mnohem výhodnější je podporovat děti ve vzdělání, např. jazykovými kurzy, výměnnými pobyty v zahraničí. Dítě bude šťastnější a v budoucnu bude mít svůj život plně ve svých rukou a postará se o sebe samo. Rodinné investice do vzdělání dětí jsou skvěle utracené peníze, neboť vzdělaní lidé lépe hospodaří a propadají méně do finančních problémů. Podporou vzdělanosti a podnikavosti dítěte myslí rodiče na jeho budoucnost. Jestliže to finanční možnosti rodičů dovolují, tak je samozřejmě dobré vytvořit dítěti nějaké úspory.

Brigády jsou velmi důležité

Studenti, kteří si během studií přivydělávají nejenom během prázdnin různými brigádami, si mnohem lépe hlídají své výdaje. Za každým nákupem si představují množství práce, které bylo nutno pro zaměstnavatele vykonat. Ideální pro přivýdělek formou brigády je práce na dohodu o provedení práce. Jestliže je měsíční odměna 10 000 Kč a méně, tak se z měsíční odměny neplatí sociální a zdravotní pojištění. Protože od roku 2010 nepatří doba studia mezi náhradní dobu pojištění pro výpočet starobního důchodu, tak je pro studenty přivýdělek, ze kterého je odváděno sociální pojištění, vhodný i s ohledem na výši starobního důchodu.

Praktický příklad 1)

Studentka vysoké školy slečna Nováková si přivydělává během letních měsíců na dohodu o provedení práce. Hrubá měsíční odměna činí 10 000 Kč. Protože slečna Nováková podepíše u zaměstnavatele prohlášení k dani a uplatní slevu na poplatníka, tak je čistá měsíční odměna obdržená na účet rovněž 10 000 Kč. Z hrubé odměny se neplatí sociální pojištění, zdravotní pojištění ani daň z příjmu. Protože se z odměny neplatí sociální pojištění, tak se tento příjem pro důchodové účely nezapočítává.

Praktický příklad 2)

Student vysoké školy Černý si během celého roku přivydělává na zkrácený úvazek. Hrubá měsíční mzda je 10 000 Kč. Protože se z hrubé mzdy ze zkráceného úvazku na základě pracovní smlouvy platí sociální pojištění, tak se tento příjem bude panu Černému hodnotit pro důchodové účely.

Petr Gola

Další články k tématu Státní příspěvky pro děti

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí