Kdy je podnájem výhodný?

štítek Realitní trh čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Osobní vlastnictví bytu nebo domu je pro životní pohodu pro většinu lidí velmi důležité. Přesto jsou v životě situace, kdy je výhodné bydlet v podnájmu. Kdy je bydlení v podnájmu správným finančním rozhodnutím?

Bydlení v podnájmu přináší důležitou nezávislosti a svobodu. Při bydlení v podnájmu je velmi snadné se přestěhovat a změnit místo k životu. Pro lidi, kteří si teprve budují svoji pracovní kariéru, je bydlení v podnájmu finančně výhodné. Stěhování je velmi operativní a nehrozí zde riziko finanční ztráty jako při rychlém prodeji nemovitosti.

Díky podnájmu máme více peněz

Splácení hypotečního úvěru vyžaduje finanční disciplínu a měsíční disponibilní příjem je díky splátce nižší. Při nižších měsíčních příjmech na začátku pracovní kariéry může znamenat splácení hypotéky velký finanční zásah do měsíčního rozpočtu. Při podnájmu v malém bytě je přitom možné snížit měsíční výdaje za bydlení na minimum a přitom se co nejdříve osamostatnit od rodičů. Pro mladé lidi, kteří se chtějí co nejdříve osamostatnit, kteří ještě nemají dostatečné finanční zázemí pro bezpečné čerpání hypotéky, je řešením právě podnájem.

Práce mimo domov

Podnájem je výhodný nejenom pro mladé lidi, kteří ještě přesně neví, kde chtějí v budoucnu žít a pracovat nebo pro lidi s nižšími příjmy, pro které by čerpání hypotéky bylo nad aktuální finanční možnosti, ale i pro zaměstnance nebo podnikatele, kteří jsou dočasně kvůli práci nebo podnikání mimo domov.

Investování do druhé nemovitosti

Protože podnájem je atraktivní nejenom pro studenty vysokých škol, ale i pro některé zaměstnance nebo podnikatele, tak je investice do další nemovitosti za účelem jejího pronájmu v budoucnu správným finančním rozhodnutím. Pravidelný příjem z pronájmu může být významným dlouhodobým finančním zdrojem. V případě závažné finanční situace je přitom možné kdykoliv vlastněnou nemovitost prodat. Výhodou příjmu z pronájmu je i nízké zdanění. Z příjmů z pronájmu se neplatí sociální pojištění ani zdravotní pojištění.

Praktický příklad

Zaměstnanec pan Novák má pravidelný měsíční příjem z pronájmu ve výši 4 500 Kč. Kolik zaplatí z pronájmu na daních za rok 2016? Při výpočtu počítáme, že všechny daňové slevy jsou již uplatněny u příjmů ze zaměstnání.

Pan Novák uplatní výdaje 30% výdajovým paušálem. Roční příjem z pronájmu je 54 000 Kč (4 500 Kč × 12 měsíců). Roční základ daně z pronájmu dle § 9 zákona o dani z příjmu bude tedy 37 800 Kč (54 000 Kč – (30 % z 54 000 Kč). Na dani z příjmu zaplatí 5 670 Kč (37 800 Kč × 15 %), sociální pojištění a zdravotní pojištění se z pronájmu neplatí.

Petr Gola

Další články k tématu Nemovitosti a daně

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí