Kdy pracovat pro dva zaměstnavatele?

štítek Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Práce pro dva a více zaměstnavatelů současně je zpravidla časově, psychicky a fyzicky náročná. Více pracovních činností by tedy mělo být pouze přechodným obdobím. Mít druhou práci je v určitých životních situacích příznivé, ale toto období by nemělo trvat dlouho.

Hlavní motivací k hledání dalšího pracovního uplatnění jsou zpravidla peníze, nemusí to však být pravidlem. Zaměstnanec mající finanční problémy, který potřebuje další příjem, je velmi rád, když si může po skončení hlavního zaměstnání několik hodin denně přivydělat a pracovat ještě i o víkendech. Takovéto vysoké pracovní tempo však nelze dlouhodobě bez žádných problémů zvládnout. Výkon každé další pracovní činnosti je tedy potřeba dobře předem zvážit a naplánovat.

Nedostatek peněz? Hledání jiného pracovního uplatnění

Zaměstnanci, kteří si myslí, že jejich finanční ohodnocení neodpovídá jejich znalostem, dovednostem a zkušenostem, by si o svém mzdovém ohodnocení měli promluvit se zodpovědným vedoucím pracovníkem. Z dlouhodobého hlediska je výhodnější se snažit zvýšit finanční ohodnocení v hlavní pracovní profesi a nehledat přivýdělek. Pokud zaměstnanec ví, že šance na lepší pracovní pozici u stávajícího zaměstnavatele nebo na zvýšení mzdy, jsou velmi nízké, tak je potřeba hledat na pracovním trhu jinou nabídku. Než se podaří odpovídající místo, tak může být řešením právě přivýdělek.

Přivýdělek jako možnost zkusit něco jiného

Někteří zaměstnanci chtějí zkusit i jiné činnosti. Přivýdělek je ideální možností, jak zjistit, zdali by jiná práce byla lepší. V některých případech jsou očekávání odlišná od skutečnosti. Jestliže se jiné pracovní činnosti dělají v rámci přivýdělku (např. na zkrácený úvazek nebo dohody), potom zaměstnanec neukončuje svoji hlavní činnost a v případě nespokojeností s pracovní činností u přivýdělku tak nemusí hledat jinou práci, neboť nadále trvá jeho hlavní pracovní poměr. Přivýdělek na zkoušku v takovém případě eliminuje riziko spojené s rychlou změnou pracovního místa.

Soustředit se na jednu práci

Po omezenou dobu je přivýdělek možností, jak zlepšit rodinnou finanční situaci, naučit se novým věcem, získat sebevědomí (dokážu si najít další práci) a cítit se výkonně. Při práci pro dva zaměstnavatele však může vznikat dvakrát tolik pracovních problémů, což je velmi náročné. S ohledem na budoucí měsíční příjem je rovněž výhodnější se soustředit maximálně na jednu činnost, při vysokém pracovním nasazení se následně výsledky dostaví a prosperující firmy mají zájem své nejlepší zaměstnance zaplatit. Pokud se nedaří dosáhnout požadovaného příjmu u stávajícího hlavního zaměstnavatele, tak je potřeba hledat nové pracovní uplatnění, situace na trhu práce je v současné době díky rostoucí ekonomice příznivá a na trhu práce je více zajímavých možností než v minulosti, kdy byla vyšší nezaměstnanost.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí