Jak dvě souběžné práce ovlivňují výši důchodu?

štítek Penze čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Výpočet důchodu ovlivňují všechny příjmy, ze kterých zaměstnanci odváděli v produktivním věku sociální pojištění. Souběžná práce pro více zaměstnavatelů tedy má příznivý vliv na výpočet státního starobního důchodu.

Výpočet státního starobního důchodu závisí na celém průběhu pojištění. Měsíční výši státního důchodu ovlivňuje získaná doba pojištění a průměrná mzda za odpracované roky. Do doby pojištění se počítají odpracované roky a náhradní doby pojištění (např. péče o děti do 4 let věku). Při výpočtu starobního důchodu v roce 2016 se průměrná měsíční mzda počítá z příjmů, ze kterých bylo odvedeno sociální pojištění, v letech 1986 až 2015. Dřívější příjmy se přepočítávají na současnou úroveň pomocí koeficientů.

Podmínky platby pojistného

Pro hodnocení dosaženého příjmu pro důchodové účely je nutné, aby z tohoto příjmu bylo zaplaceno sociální pojištění. Příjmy, ze kterých není zaplaceno sociální pojištění, do výpočtu důchodu nevstupují. Příjmy nepodléhající platbě na sociálním pojištění státní důchod nezvyšují.

Praktický příklad 1)

Pan Novák pracoval po celý rok 2015 pro zaměstnavatele CD a měl hrubou měsíční mzdu 22 700 Kč a současně si po celý rok 2015 přivydělávala na dohodu o provedení práce s měsíční odměnou 7 500 Kč pro zaměstnavatele MN. Panu Novákovi se bude pro důchodové účely počítat za rok 2015 pouze příjem 272 400 Kč (22 700 Kč × 12 měsíců). Z dohody o provedení práce se sociální pojištění neplatí, když je měsíční odměna 10 000 Kč a méně.

Praktický příklad 2)

Paní Malá pracovala po celý rok 2015 pro zaměstnavatele AB s hrubou měsíční mzdou 19 400 Kč a dále si přivydělávala na zkrácený úvazek pro zaměstnavatele LM s hrubou mzdou 8 000 Kč. Sociální pojištění bylo paní Malé měsíčně sraženo z obou příjmů. Pro důchodové účely se bude paní Malé za rok 2015 počítat příjem 328 800 Kč (19 400 Kč × 12 měsíců) + (8 000 Kč × 12 měsíců). Z důvodu přivýdělku na zkrácený úvazek bude mít paní Malá vyšší státní důchod než kdyby pracovala pouze pro zaměstnavatele AB.

Dobu pojištění druhá práce nezvyšuje

Zaměstnanci pracující v některých měsících nebo letech pro dva zaměstnavatele současně nemohou získat za toto období vyšší dobu pojištění než zaměstnanci pracující po celou dobu pouze pro jednoho zaměstnavatele. Žádný měsíc nemůže být pro důchodové účely započítáván jako dva měsíce, a to ani v případě výkonu dvou prací podléhajících platbě na sociálním pojištění. Odpracovaný rok se tedy nemůže započítávat jako dva roky, přestože pracoval zaměstnanec v daném roce pro dva zaměstnavatele. Více souběžných pracovních poměrů, ze kterých se platí sociální pojištění, však ovlivňuje pozitivně průměrnou mzdu pro výpočet důchodu za odpracované roky.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí