Ideální pro přivýdělek je dohoda

štítek Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Většina zaměstnanců, kteří si chtějí ke svému hlavnímu zaměstnání přivydělat, volí práci na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti. Výhodou je nižší zdanění a jednoduchá administrativa.

Na základě dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti je během roku možné pracovat i pro více zaměstnavatelů. A to i současně. Na základě dohody o provedení práce je možné pracovat pro jednoho zaměstnavatele maximálně 300 hodin za rok. Do celkového počtu hodin se přitom započítává rovněž práce konaná zaměstnancem pro zaměstnavatele ve stejném kalendářním roce na základě jiné dohody o provedení práce. Na základě dohody o pracovní činnosti je možné pracovat více hodin za rok. Na základě dohody o pracovní činnosti není možné vykonávat práci v rozsahu překračujícím v průměrně polovinu stanovení týdenní pracovní doby.

Písemná smlouva

Dohoda o provedení práce i dohoda o pracovní činnosti musí být uzavřeny písemně. V obou dohodách musí být mimo jiné uvedena doba, na kterou se daná smlouva uzavírá. Na práci na dohody se nevztahují zákonná ustanovení upravující např. odstupné, dovolenou nebo skončení pracovního poměru.

Praktický příklad 1)

Paní Jelínková odpracuje během letošního roku 120 hodin pro zaměstnavatele AB, dále 140 hodin pro zaměstnavatele CD a dále 150 hodin pro zaměstnavatele XY. Paní Jelínková může odpracovat uvedený počet hodin na dohodu o provedení práce, neboť u každého zaměstnavatele odpracuje počet hodin do limitu. Jednotlivé odpracované hodiny u různých zaměstnavatelů se nesčítají.

Praktický příklad 2)

Paní Kučerová odpracovala v měsících leden až březen u zaměstnavatele AB celkem 210 hodin na základě dohody o provedení práce. V měsíci červenci nabídne zaměstnavatel AB paní Kučerové další brigádu, tentokrát na jinou práci. Na základě nové dohody o provedení práce však bude moci paní Kučerová pro zaměstnavatele pracovat již pouze 90 hodin. U stejného zaměstnavatele nelze odpracovat za rok více než 300 hodin, přičemž do limitu se sčítají práce na více dohod o provedení práce pro daného zaměstnavatele.

Limit 10 000 Kč a 2 499 Kč

Z měsíční odměny z dohody o provedení práce se neplatí sociální pojištění a zdravotní pojištění, když měsíční odměna je 10 000 Kč a méně. V případě, že je měsíční odměna vyšší, tak se již z měsíční odměny odvádí sociální pojištění i zdravotní pojištění. Povinné pojistné platí zaměstnanec i zaměstnavatel. Z měsíční odměny z dohody o pracovní činnosti se neplatí sociální pojištění a zdravotní pojištění, pokud je měsíční odměna 2 499 Kč a méně. Při překročení limitu se již povinné pojistné opět platí, a to zaměstnanec i zaměstnavatel.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí