Spoření na penzi bude výhodnější

štítky Penze Spoření čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Životní úroveň penzistů bude v budoucnu mnohem více než v současnosti záviset na vlastním finančním zajištění, neboť státní penze nebudou z demografických a ekonomických důvodů tak vysoké jako v současnosti. Od příštího roku bude legislativou spoření na penzi v penzijním připojištění a doplňkovém penzijním spoření ještě více podporováno.

Stát podporuje vlastní zajištění na penzi formou pravidelného spoření na smlouvu o penzijním připojištění nebo smlouvu o doplňkovém penzijním spoření. Aktuálně je možné uzavřít pouze smlouvu o doplňkovém penzijním spoření, smlouvu o penzijním připojištění bylo možné uzavřít do konce listopadu 2012. Stát podporuje vlastní spoření na penzi prostřednictvím těchto dvou finančních produktů stejně, a sice formou měsíčního státního příspěvku, daňovým odpočtem a výhodným daňovým režimem pro příspěvky zaměstnavatele na smlouvu. „Za rok 2017 bude možné si ještě více snížit daňovou povinnost z důvodu spoření na penzi a zvýší se limit pro daňové osvobození příspěvků zaměstnavatele, spoření na penzi formou těchto finančních produktů bude ještě výhodnější," dodává Emil Brož, výkonný ředitel společnosti FINFOCUS.

Státní příspěvek zůstává stejný

Měsíční státní příspěvek na smlouvu o penzijním připojištění nebo doplňkovém penzijním spoření se pohybuje od 90 Kč do 230 Kč v závislosti na měsíční úložce klienta na smlouvu. Na minimální měsíční státní příspěvek 90 Kč mají nárok lidé spořící na smlouvu 300 Kč měsíčně a na maximální státní měsíční příspěvek ve výši 230 Kč dosáhnou občané spořící měsíčně na svoji smlouvu 1 000 Kč a více. Částka státního příspěvku bude i v roce 2017 stejná jako v letošním roce. Během trvání smlouvy je možné zvýšit měsíční úložky a tím dosáhnout na vyšší státní příspěvek. „Aby však došlo ke zvýšení státního příspěvku, tak je nutné si u penzijní společnosti zažádat o zvýšení pravidelného měsíčního vkladu na smlouvu, pouze změna částky u trvalého bankovního příkazu nestačí," upozorňuje Emil Brož, výkonný ředitel společnosti FINFOCUS.

Daňový odpočet

Roční vklady na smlouvu o penzijním připojištění nebo doplňkovém penzijním spoření snižují nad 12 000 Kč daňový základ. Za rok 2016 je možné snížit daňový základ maximálně o 12 000 Kč, což přináší daňovou úsporu 1 800 Kč. Za rok 2016 zaplatí na dani z příjmu fyzických osob o 1 800 Kč méně lidé s ročními vklady na smlouvu 24 000 Kč a více. Za rok 2017 bude možné snížit daňový základ až o 24 000 Kč, což přinese daňovou úsporu 3 600 Kč. Zvýšení maximálního daňového odpočtu má motivovat lidi k větším měsíčním úložkám na penzi, protože mnozí občané si spoří v penzijním připojištění nebo doplňkovém penzijním spoření v nízkých stokorunových úložkách. „Na maximální daňovou úsporu za rok 2017 dosáhnou pouze lidé spořící na svoji smlouvu měsíčně 3 000 Kč a více, pro lidi spořící na smlouvu 2 000 Kč a méně se z daňového hlediska příští rok nic nemění," doplňuje Emil Brož, výkonný ředitel společnosti FINFOCUS.

Daňové osvobození pro příspěvek zaměstnavatele

Na smlouvu o penzijním připojištění nebo doplňkovém penzijním spoření může zaměstnanci přispívat i zaměstnavatel. Příspěvky zaměstnavatele do částky 30 000 Kč za rok na státem podporované finanční produkty, mezi které patří i právě i penzijní připojištění a doplňkové penzijní spoření, jsou navíc osvobozeny od daně z příjmu, sociálního pojištění a zdravotního pojištění. Z příspěvku na smlouvu zaměstnanci do limitu tedy neplatí zaměstnavatel žádné povinné odvody a zaměstnanec z příspěvku zaměstnavatele do limitu neplatí žádné daně. Do vyčerpání příspěvků zaměstnavatele na smlouvu je pro zaměstnance i zaměstnavatele z daňového hlediska výhodnější zvýšit příspěvek na smlouvu než zvýšit hrubou mzdu. „Od roku 2017 se přitom zvyšuje daňové osvobození pro příspěvek zaměstnavatele na smlouvu zaměstnance z 30 000 Kč na 50 000 Kč, což je rovněž velmi příznivá legislativní změna pro všechny zodpovědné zaměstnance, kteří si spoří na penzi formou penzijního připojištění nebo doplňkového penzijního spoření," dodává Emil Brož, výkonný ředitel společnosti FINFOCUS.

O společnosti FINFOCUS

FINFOCUS je profesionální poradenská společnost, která neustále inovuje trendy v poradenství, aby vždy klient získal maximum. Chceme, aby náš klient dokázal rozlišit standard úrovně poradenství na trhu od poradenství FINFOCUS, které rozdělujeme do vysoce kvalifikovaných stupňů – exkluzivní, prémiové, privátní a firemní poradenství. Vyhrávejte nad penězi a vytvořte si budoucnost – strávíte v ní zbytek života!

Tiskové zprávy FINFOCUS

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí