Jak je to s nemocenskou během mateřství?

štítek Pojištění čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Při splnění zákonných podmínek pobírá nastávající maminka nejdříve peněžitý příspěvek v mateřství (mateřskou) a následně rodičovský příspěvek. Lze čerpat během mateřské nebo rodičovského příspěvku nemocenskou?

Peněžitý příspěvek v mateřství náleží pouze při splnění zákonných podmínek. Mateřská se pobírá 28 týdnů (při vícečetném porodu 37 týdnů) a začíná se pobírat osm až šest týdnů před očekávaným dnem porodu. Výše mateřské se odvíjí od dosahovaného příjmu v zaměstnání. Na mateřskou v praxi nemají nárok např. nezaměstnané maminky nebo studentky, neboť nesplňují podmínku pojištění. Mateřská i nemocenská jsou dávky nemocenského pojištění, proto nelze tyto dvě dávky pobírat současně.

Praktický příklad 1)

Paní Benešová je těhotná. Dle rozhodnutí lékaře paní Benešová přestane z důvodu rizikového těhotenství pracovat ještě před nárokem na mateřskou. Paní Benešová před nárokem na mateřskou pobírá nemocenskou. Na nemocenskou potom plynule naváže výplata mateřské (mateřská je vyšší než nemocenská). Souběžně ale paní Benešová nemůže pobírat nemocenskou a mateřskou.

Po skončení nároku na mateřskou je vyplácen rodičovský příspěvek, což je dávka státní sociální podpory. O rodičovský příspěvek se písemně žádá na místně příslušném úřadu práce. Pro nárok na rodičovský příspěvek není, na rozdíl od mateřské, nutné splnit žádné speciální podmínky. Rodičovský příspěvek je netestovanou dávkou. Celková částka rodičovského příspěvku činí 220 tisíc Kč.

V případě splnění podmínky pojištění mají rodiče možnost volby, jak dlouho budou rodičovský příspěvek pobírat a podle toho se uzpůsobí i jeho výše. Maximálně činí rodičovský příspěvek 11 500 Kč. Maminka, která neměla nárok na mateřskou, pobírá ihned od narození dítěte rodičovský příspěvek. Když nesplní podmínku pojištění ani jeden z rodičů, tak se pobírá automaticky ze zákona rodičovský příspěvek 4 roky. Při čtyřleté variantě činí rodičovský příspěvek do konce devátého měsíce 7 600 Kč a poté částku 3 800 Kč až do doby než dosáhne dítě čtyř let.

Praktický příklad 2)

Paní Hájkové stále trvá pracovní poměr. Paní Hájková je na rodičovské dovolené a pobírá rodičovský příspěvek. Během čerpání rodičovského příspěvku paní Hájková onemocní. Paní Hájková nemůže však současně pobírat nemocenskou a rodičovský příspěvek. Nemocenská je totiž dávkou nahrazující příjem z důvodu pracovní neschopnosti a paní Hájkové během čerpání rodičovské dovolené žádný příjem neuniká a paní Hájková je finančně zajištěna formou rodičovského příspěvku.

Petr Gola

Další články k tématu Nárok na nemocenskou

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí