Pořizujeme auto

štítky Auto–moto Nakupování čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Bez auta se obejde málokterá rodina. Potřebujeme cestovat do práce, vozit děti do školy nebo k lékaři a chceme vyrážet na výlety a dovolenou. Podnikatelé potřebují auto pro svůj byznys. Jaké auto však vybrat? S čím počítat při nákupu auta?

S nákupem auta není dobré se unáhlit. Nabídka na trhu je veliká, není kam spěchat. Unáhlené rozhodnutí se může finančně nevyplatit. Nejdříve je potřeba nákup důkladně promyslet a udělat si vlastní rozbor, k jakému účelu bude auto sloužit, jak veliká je naše rodina, kdo s autem bude hlavně jezdit, jaké jsou naše finanční možnosti, kolik najezdíme ročně kilometrů apod. Jiné požadavky na auto má rodina se třemi malými dětmi a jiné manželský pár v předdůchodovém věku.

Související

Na co budeme auto potřebovat?

Zásadní otázkou je, k jakému účelu budeme auto potřebovat a kolik najezdíme ročně kilometrů. Požadovaná velikost auta (s ohledem na velikost kufru či místa pro zadní cestující) je nejdůležitějším parametrem výběru. Druhým kritériem je rozhodnutí, jaký výkon motoru požadujeme, zdali využijeme výhod dieselu nebo je pro nás vhodnější benzínový motor. Diesel je lepší pro vyšší roční nájezdy. Jakmile máme zodpovězeny tyto otázky, tak teprve potom vybíráme konkrétní typ auta u jednotlivých automobilek a nároky na vybavení auta (airbagy, elektroniku, zamykání zpátečky, parkovací senzory, střešní nosiče apod.). Daný typ auta (velikostí a motorizací) najdeme zpravidla u všech renomovaných automobilek. Před samotnou koupí je vhodné si vybrat např. tři varianty a rozhodnout se dle aktuální nabídky.

Nové auto nebo ojetinu?

Jestliže již přesně víme, jaké auto požadujeme, potom je nutné řešit finanční otázku. Koupit nové nebo ojeté? A případně jak starou ojetinu koupit? Rozhodnutí je samozřejmě individuální a záleží na konkrétní finanční situaci. Před nákupem auta je tedy dobré mít stanoven maximální částku, která by neměla být v žádném případě překročena. Vysoké zadlužení kvůli autu není rozhodně rozumné. Proto by při pořízení auta měla rozhodovat především chladná hlava a nikoliv emoce. I dobře vybraná ojetina může rodině poskytovat dlouhodobé kvalitní služby. Při pořízení nového auta je potřeba počítat s tím, že nejvíce klesá auto na ceně v prvních letech, současně by však v prvních letech neměly být s provozem auta spojeny žádné výdaje za opravy. Ani nové auto však není bezúdržbové a je potřeba v pravidelných intervalech měnit olej nebo filtry.

Při nákupu ojetiny je nutné mít rezervu

Nákupem ojetého automobilu se dá oproti pořízení nového vozu výrazně ušetřit. Dle finančních možností se potom bude odvíjet značka auta a jeho stáří. Při nákupu ojetiny je nutné počítat s tím, že nákupní cena nejsou konečné výdaje. Téměř nikdo neprodává ojeté auto po totální generálce. Po zaplacení kupní ceny auta je nutné mít dostatečnou peněžní rezervu na výměnu provozních kapalin, případně brzdového obložení a brzdových destiček nebo rozvodů, stěračů, nových pneumatik apod. Nákupem auta není možné utratit všechny peníze určené na pořízení auta, je nutné počítat i s dodatečnými výdaji v autoservisu.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí