Práce pro jiného zaměstnavatele během neplaceného volna

štítek Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Někteří zaměstnanci čerpající dlouhodobé neplacené volno, např. v rozsahu jednoho roku, mají možnost přivýdělku. Přestože původně s touto možností nepočítali, neboť čerpali u svého stávajícího hlavního zaměstnavatele neplacené volno z osobních či rodinných důvodů, tak rádi možnosti přivýdělku využijí. Lze mít během neplaceného volna vlastní příjem?

Zaměstnanci čerpající náhradní volno u svého hlavního zaměstnavatele nepobírají od zaměstnavatele mzdu, neboť u něj čerpají neplacené volno. Mohou si však přivydělat i pro jiného zaměstnavatele. V praxi je nejrozšířenějším způsobem přivýdělku práce na dohodu o provedení práce. Zaměstnanec čerpající neplacené volno totiž zpravidla nemá z různých důvodů tolik času, aby mohl pracovat pravidelně nebo na plný úvazek. Pokud by tomu tak bylo, tak by se vrátil na hlavní pracovní poměr ke svému stávajícímu hlavnímu zaměstnavateli.

Výhody dohody o provedení práce

Na základě dohody o provedení práce je možné pro jednoho zaměstnavatele pracovat maximálně 300 hodin za rok. Lze tedy pracovat na více dohod o provedení práce pro více různých zaměstnavatelů, vždy do limitu 300 hodin za rok. Pokud je měsíční odměna z dohody o provedení práce 10 000 Kč a méně, tak se z měsíční odměny neplatí sociální pojištění ani zdravotní pojištění. Povinné pojistné při příjmu do limitu neplatí ani zaměstnanec ani zaměstnavatel. Pro přivýdělek je dohoda o provedení práce výhodná i z důvodu jednoduché administrativy.

Praktický příklad

Paní Šťastná je na rodičovské dovolené s dcerou Janou. Před skončením tříleté rodičovské dovolené požádala svého zaměstnavatele firmu AB v dostatečném předstihu o čerpání neplaceného volno v půlročním rozsahu. Zaměstnavatel vyšel paní Šťastné vstříc a neplacené volno ji povolil. Paní Šťastná již vyčerpala rodičovský příspěvek a je bez peněz. Během neplaceného volna se chce maximálně věnovat své dceři. Současně však má paní Šťastná možnost si přivydělat pro firmu XY na dohodu o provedení práce s měsíční odměnou 9 000 Kč, jedná se o nepravidelnou práci z domova. Tento způsob přivýdělku je možný.

Co když není neplacené volno povoleno?

S čerpáním neplaceného volna zaměstnancem musí zaměstnavatel souhlasit. V případě, že zaměstnavatel s neplaceným volnem nesouhlasí, tak zaměstnanec musí normálně chodit do práce nebo ukončit pracovní poměr.

Praktický příklad

Kdyby zaměstnavatel paní Šťastné nedovolil čerpat neplacené volno, tak by se paní Šťastná po skončení rodičovské dovolené musela vrátit do práce nebo ukončit pracovní poměr výpovědí. Zaměstnanec může podat výpověď bez udání důvodu kdykoliv. Pro co nejrychlejší ukončení pracovního poměru je vhodná dohoda o ukončení pracovního poměru, se kterou musí souhlasit zaměstnavatel i zaměstnanec.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí