Pojištění domácnosti

štítky Pojištění Realitní trh čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

V posledních letech nás média často informují o devastujících živelných katastrofách a zahrnují nás obrázky zničených obydlí a jejich zoufalých obyvatelů. Kdekdo si může říct, že něco takové se mu přece nemůže stát, jenže ono může. Pojištění domácnosti samozřejmě nezabrání těmto neštěstím, ale alespoň zmírní jejich následky.

Na začátek je dobré si stanovit jedno rozlišení. Pojištění domácnosti není to samé jako pojištění nemovitosti i když je pojišťovny často nabízejí v jednom balíku. Zjednodušeně řečeno pojištění nemovitosti je pojištění domu či bytu jako takového (tedy veškerých stavebních součástí) a pojištění domácnosti je na druhou stranu pojištění vnitřního movitého i nemovitého vybavení. Obě dvě pojištění lze sjednat samostatně, ale jak již bylo řečeno, nejčastěji jsou nabízena dohromady.

Mezi rizika, která pojištění domácnosti kryje, patří nejčastěji požár, výbuch, úder blesku, náraz nebo zřícení letadla či jeho nákladu, vichřice, krupobití, zemětřesení, pád stromů, stožárů, tíha sněhu nebo námrazy, povodeň, záplava, vodovodní škoda, kouř, sesutí půdy, lavin, zřícení skal nebo zemin, náraz vozidla, odcizení či vandalismus. Ovšem krytí konkrétních rizik vždy závisí na jednotlivé pojišťovně, je proto vhodné si dopodrobna projít smlouvu a podívat se, která rizika jsou v pojistce obsažena a která nikoli, tak se člověk nejlépe vyhne případným pozdějším komplikacím.

Cena pojistky je závislá na několika faktorech. Prvně na zvolené pojistné částce (při standardní pojistce si pojištěnec určuje cenu domácnosti více méně svým vlastním odhadem např. na základě dotazníku). Ale pokud je zvolená pojistná částka nižší než skutečná cena domácnosti je třeba počítat s tím, že bude v případě pojistné události vyplacena i procentuálně nižší částka (např. pojistíte domácnost v hodnotě 1 milionu na 500 000, stane se škoda v hodnotě 200 000, a tedy pojišťovna vám vyplatí pouze 100 000). Dále se cena pojistky odvozuje od lokality a velikosti domu či bytu (tady platí pravidlo čím větší tím dražší – tedy velké domy/byty či domácnosti ve velkých městech mají dražší pojistky). Svou roli také jistě hraje i úroveň zabezpečení domova.

V dnešní době se předměty v domácnosti nejčastěji pojišťují na tzv. novou cenu, to znamená na cenu, za jakou lze dnes pořídit odpovídající předmět. Ovšem existují výjimky, kdy je stále předmět pojištěn na časovou cenu (to je zjednodušeně řečeno cena, za kterou by se daná věc dala prodat – tedy je v ní zohledněno opotřebení či zastaralost). Třeba u některých pojišťoven se to týká oblečení a obuvi či výpočetní techniky starší jednoho roku. Je proto dobré číst pořádně smlouvu.

Obyčejně pojišťovny nabízejí několik variant pojištění domácnosti. Standardní varianta mnohdy nekryje všechny druhy pojistných událostí a také jsou v ní stanoveny limity plnění. Limity plnění znamenají, že různé skupiny vybavení domácnosti (např. elektronika, sportovní vybavení nebo i umělecké předměty apod.) jsou kryty jen do určitého procenta pojistné částky (např. 15%). Obyčejnému člověku toto omezení zas až tak moc nevadí, neboť obvykle se do této částky vejde (15% z milionu je 150 000 a ne každý má sportovní vybavení či elektroniku, jejíž celková hodnota převyšuje tuto částku). Ovšem problém nastane pokud někdo má ku příkladu drahý obraz, který vysoce převyšuje tyto limity plnění. Tady takovému člověku, pokud se chce plně pojistit, nezbývá než sjednat nadstandardní variantu pojistky, kde může být každý předmět pojištěn zvlášť. Je ale jasné, že cena této pojistky bude mnohem vyšší a také s vyřizováním se pojí mnohé administrativní potíže, které mohou zabrat spoustu času a finančních prostředků (např. je potřeba profesionálního odhadce apod.).

Také k pojištění domácnosti lze sjednat různá doplňková pojištění, jako je třeba pojištění odpovědnosti za škodu, pojištění zvířat nebo dokonce i úrazové pojištění.

Jakub Šenovský

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí