LEGO jako investice. Vyplatí se?

štítek Investice čtení na 2 minuty

foto: Dům financí

Akcie, binární opce, drahé kovy, nemovitosti… to jsou asi nejčastější příklady komodit, do kterých investoři vkládají své peníze za účelem budoucího zhodnocení. V poslední době ale investiční trh hovoří o novém „fenoménu“ – stavebnici LEGO.

Ano, čtete dobře. Plastové kostičky z dílny dánského giganta totiž nejsou jenom hračkou pro děti – mohou být i skvělou investiční příležitostí. Vždyť stavebnice Millennium Falcon z roku 2007  (č. 10179) stála v době svého uvedení na trh necelých 14 000 Kč, zatímco dnes ji na aukčních portálech seženete už jedině za tisíce dolarů! Uvedení nových Star Wars do kin její popularitu logicky ještě zvýšilo.

A rozhodně se nejedná o žádnou výjimku. Jak uvedl Dan Hyde ve svém článku v The Telegraph, hodnota každé stavebnice roste v průměru o 12 % ročně. A to je lepší výsledek, než mají třeba akcie na londýnské burze nebo zlato. O spořicích účtech v bankách ani nemluvě.

Princip investice do lega je vlastně jednoduchý. Výrobce každou stavebnici prodává jen po určitou dobu – a pak ji z oběhu stáhne. Jakmile tedy máte nakoupené stavebnice, které už žádný e-shop neprodává, jejich hodnota u vášnivých sběratelů rychle roste. Lego sice může stavebnici v rámci reedice znovu na trh vrátit a tím její hodnotu snížit, ale i tato nová edice se jednou vyprodá. A pak jde cena opět nahoru.

Na investici je samozřejmě dobré vybírat hlavně exkluzivní kousky, jež mají sběratelský potenciál doslova zakódovaný ve svém DNA. Věříme tomu, že takový Mini Cooper nebo Dům Simpsonových mohou stát za 2 roky několikanásobek své aktuální ceny.

Jestliže jste v legu spíše začátečníci a moc toho o něm nevíte, může vám být skvělým průvodcem portál brickpicker.com, který se na investice do lega specializuje. Tak na něj mrkněte – a pokud máte pár volných tisíc, možná si i rovnou vyberete svoji novou investici. Hůř, než že ji za pár let prodáte za srovnatelnou cenu, to určitě nedopadne.

Tiskové oddělení Dům financí

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí