Daňové sazby za rok 2015

štítek Daně čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

S jak vysokými daňovými sazbami musí počítat všechny OSVČ (osoby samostatně výdělečně činné) při vyplňování daňových tiskopisů za rok 2015? Které daně se musí vždy platit a u kterých daní může být daňová povinnost nulová?

Daň z příjmu fyzických osob

Na dani z příjmu fyzických osob odvádí OSVČ 15 % z daňového základu, kterým je hrubý zisk ponížený o daňové odpočty (např. odpočet úroků z hypotečního úvěru, kterým je řešena vlastní bytová situace). Od vypočtené daně z příjmu se odečtou daňové slevy. Všichni daňoví poplatníci mají nárok na základní daňovou slevu na poplatníka ve výši 24 840 Kč. Při splnění zákonných podmínek případně i na další daňové slevy (např. školkovné). Od vypočtené daně z příjmu je rovněž možné odečíst při splnění zákonných podmínek daňové zvýhodnění na děti. Když je daňové zvýhodnění vyšší než vypočtená daň z příjmu, tak dokonce vzniká nárok na daňový bonus. V takovém případě se nezaplatí na dani z příjmu nic a ještě se obdrží peníze od finančního úřadu.

Solidární příplatek

Solidární příplatek se týká pouze OSVČ s vysokým ziskem. Dle § 16 zákona o dani z příjmu se solidární daň platí z kladného rozdílu mezi součtem příjmů zahrnovaných do dílčího základu daně podle § 6 zákona o dani z příjmu (ze zaměstnání) a podle § 7  (ze samostatné výdělečné činnosti) a 48násobkem průměrné mzdy stanovené podle zákona upravujícího pojistné na sociální zabezpečení, za rok 2015 tedy z rozhodného příjmu nad 1 277 328 Kč.

Sociální (důchodové) pojištění

Na sociálním pojištění odvádí OSVČ, které nevstoupily do II. důchodového pilíře, 29,2 % z vyměřovacího základu, kterým je polovina daňového základu. Když je skutečný vyměřovací základ nižší než minimální vyměřovací základ, tak se sociální pojištění při výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti platí z minimálního vyměřovacího základu. OSVČ, které vstoupily do II. důchodového pilíře, odvádí za rok 2015 na sociálním pojištění 26,2 % z vyměřovacího základu.

Pojistné do II. pilíře

OSVČ, které vstoupily do II. pilíře, musí podat za rok 2015 i pojistné přiznání, která se podává v termínu pro podání daňového přiznání k dani z příjmu fyzických osob, rovněž na finančním úřadu. Na pojistném do II. pilíře se platí 5 % z vyměřovacího základu pro placení sociálního (důchodového) pojištění do I. pilíře. Uvedená povinnost se týká pouze OSVČ, které vstoupily do II. pilíře.

Zdravotní pojištění

Na zdravotním pojištění odvádí OSVČ 13,5 % z vyměřovacího základu, kterým je polovina daňového základu. Když je skutečný vyměřovací základ nižší než minimální vyměřovací základ, tak se zdravotní pojištění při výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti počítá z minimálního vyměřovacího základu.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí