ECB: další odkupy aktiv až s deflací

čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

V Evropské centrální banceje kvantitativní uvolňování stále jablkem sváru.Daň ve výši 0,3 % na depozita u ECB nenístropema ECB letos zřejmě bude zvažovat další uvolnění měnových podmínek. To jsou závěry ze zápisu z jednání ECB v prosinci minulého roku, po kterém byl trh rozsahem měnově-politického uvolnění zklamán.

Na potřebě dalšího uvolnění politiky, která vyplynula z revize inflačního výhledu, panovala shoda: ropa, pokles tržních inflačních očekávání (na 1% v roce 2017), slábnoucí Čína, přiznání predikční bídy v posledních letech („predikce inflace od roku 2008 často ukazovala na její příští růst, který však nenastal“) znamenají, že ECB čeká inflaci na cíli později a s menší pravděpodobností.

Ohledně nástrojů, tj. ohledně odkupů aktiv, však už ECB tak jednotná zdaleka nebyla. Ne že by to bylo překvapením. Například Němci jsou,jak známo,hlasitými odpůrci odkupů aktiv v podstatě ex tunc. V prosinci proti dalšímu rozšíření a prodloužení odkupů opětbrojili s tím, že se tento nestandardní nástroj má využívat jako poslední možnost, nikoliv na „jemné dolaďování“ měnově-politického postoje.Sice lze namítnout, že v situaci, kdy je inflace už dva roky pod cílem a momentálně na nule, nelze mluvit o jemném dolaďování, nýbrž o nutnosti rázného zásahu, pro Němce jsou však odkupy aktiv měnově-politické anatéma a jako takové si je chtějí nechat pouze pro skutečně hraniční (deflační) případy. Navíc je pravdou, jak zaznělo v zápisu, že odkupy aktiv podléhají zákonu klesajících hraničních výnosů (zejména na stávajících úrovních výnosů), zatímco vedlejší efekty nikoliv, tj. že bilance zisků a ztrát se v čase mění.

Pro zvětšení měsíčních odkupů či, jak se také diskutovalo, zvýšení odkupů nyní a jejich proporční snížení později, nakonec nehlasoval nikdo; prodloužení programu odkupů aktiv o 6 měsíců bylo maximum kompromisu. Z obou táborů však zaznělo, že depozitní sazba může klesnout hlouběji než na -0,3%. ECB evidentně poté, co si namočila nohy do záporných sazeb a zjistila, že svět se dále kroutí, nabrala odvahu – vzpomeňme, že pár čtvrtletí nazpátek říkala, že -20 b.b. je dnem.

Podtrženosečteno, ECB je připravena k dalším krokům; další velký třesk v podobě masivního zvýšení odkupůaktiv však lze čekat pouze v případě vpravdě výrazného zhoršení ekonomické, tedy inflační situace.

Martin Lobotka, hlavní analytik ConseqInvestment Management a.s.

Tiskové oddělení Dům financí

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí