Státní příspěvek u produktů III. důchodového pilíře

štítek Penze čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Vlastní zajištění na penzi je státem podporováno. U produktů III. důchodového pilíře je možné čerpat měsíční státní příspěvek. Mezi produkty III. důchodového pilíře patří penzijní připojištění a doplňkové penzijní spoření.

V současné době je možné uzavřít již pouze doplňkové penzijní spoření. Penzijní připojištění bylo možné uzavřít naposledy v roce 2012. Na oba produkty III. důchodového pilíře je možné čerpat stejně vysoký státní příspěvek.

  • Nárok na minimální měsíční státní příspěvek 90 Kč mají lidé spořící na svoji smlouvu o penzijním připojištění nebo doplňkovém penzijním spoření 300 Kč měsíčně.
  • Nárok na maximální státní příspěvek 230 Kč měsíčně mají lidé spořící na svoji smlouvu o penzijním připojištění nebo doplňkové penzijním spoření 1 000 Kč měsíčně a více.

Výše měsíčního státního příspěvku dle příspěvku na smlouvu

Vklad na smlouvu 300 Kč 400 Kč 500 Kč 600 Kč 700 Kč 800 Kč 900 Kč 1 000 Kč a víc
Státní příspěvek 90 Kč 110 Kč 130 Kč 150 Kč 170 Kč 190 Kč 210 Kč 230 Kč

Rozhodující je sjednaná částka na smlouvě

Příspěvek na smlouvu o penzijním připojištění nebo doplňkovém penzijním spoření připisuje stát čtvrtletně. Pro čerpání nároku na státní příspěvek na smlouvu III. důchodového pilíře je rozhodující sjednaná částka na smlouvě, nelze si nárok na státní příspěvek „předspořit“ nebo vládat na smlouvu libovolně vysoké částky během roku dle aktuální finanční situace.

Praktický příklad 1)

Paní Malá má s penzijní společností uzavřenu smlouvu o penzijním připojištění s měsíčním vkladem 500 Kč. První polovinu roku vkládá paní Malá na smlouvu 500 Kč, následně se sama od sebe rozhodne, že si bude platit na smlouvu 800 Kč a změní si trvalý bankovní příkaz. Penzijní společnost bude na smlouvu paní Malé evidovat nové zvýšené platby, ale státní příspěvek bude nadále přicházet dle sjednané částky 500 Kč.

Praktický příklad 2)

Paní Nováková má zřízen on-line přístup ke své smlouvě o penzijním připojištění. Paní Nováková se rozhodne v průběhu trvání smlouvy zvýšit svůj měsíční vklad. Veškerou potřebnou administrativu vyřídí rychle komunikací se svojí penzijní společností přes internet a bude dostávat na svoji smlouvy vyšší státní příspěvek, neboť veškerá potřebná administrativa pro čerpání vyššího státního příspěvku se vyřídila.

Penzijní připojištění lze převést

U penzijního připojištění je garance nezáporného zhodnocení, u doplňkového penzijního spoření lze volit investiční strategii a při splnění zákonných podmínek čerpat předdůchod. Klienti mající uzavřeno penzijní připojištění mohou snadno převést svoji smlouvu o penzijním připojištění na doplňkové penzijní spoření.

Petr Gola

Další články k tématu Státní podpora

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí