Stavebko a penzijko jsou jistotou

štítky Penze Spoření čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Stavební spoření a penzijní připojištění jsou srozumitelné a bezpečné finanční produkty, které jsou navíc podporovány státním příspěvkem. Za kalendářní rok je možné čerpat státní příspěvek až ve výši 4 760 Kč.

Pořízení vlastního bydlení nebo jeho rekonstrukce a vlastní finanční zajištění na penzi jsou zodpovědnými finančními rozhodnutími. Stavební spoření a produkty III. důchodového pilíře jsou tak mimo jiné podporovány státním příspěvkem. Na maximální roční příspěvek 4 760 Kč dosáhnou klienti, kteří měsíčně vkládají na svoji smlouvu o penzijním připojištění nebo doplňkovém penzijním spoření 1 000 Kč a více a za rok vloží na svoji smlouvu o stavebním spoření alespoň 20 000 Kč (může být i méně v závislosti na výši úroků z vkladů, které se rovněž započítávají pro nárok na státní podporu).

Související

Stavební spoření je pojištěno

Automaticky ze zákona jsou pojištěny vklady u stavebních spořitelem u FPV (fondu pojištění vkladů), a to až do maximální částky 100 000 euro. Pro pojištění vkladů nemusí klienti nikde žádat ani plnit nějakou povinnou administrativu. Pojištění je ze zákona povinné pro všechny klienty od uzavření smlouvy a vložení peněz na smlouvu. V plné výši by vznikl nárok při neschopnosti stavební spořitelny dostát svým závazkům až do uvedeného limitu.

Praktický příklad

Manželé Černí mají každý u své stavební spořitelny na smlouvě našetřeno 850 000 Kč. V případě nemožnosti jejich stavební spořitelny dostát svým závazkům by oba manželé obdrželi od FPV částku 850 000 Kč, neboť naspořená částka je do limitu. 

Produkty III. pilíře pojištěny nejsou

Penzijní připojištění ani doplňkové penzijní spoření nejsou ze zákona pojištěny, přesto se jedná o bezpečné finanční produkty. Penzijní společnosti musí při správě penzijního připojištění a doplňkového penzijního spoření dodržovat celou řadu legislativních opatření, která mají chránit klienty.

Srozumitelnost produktů

Někteří lidé mají obavy z investování, protože se ve světě financí příliš neorientují. Proto je pro ně tolik oblíbené zhodnocovat peníze na svoji smlouvu o stavebním spoření a šetřit si na penzi spořením v penzijním připojištění. Každoročně vidí, jak se jejich vklady zhodnocují a kolik skutečně na smlouvě mají. Nemůže dojít k výkyvům v čase. Kdo má uzavřeno penzijní připojištění a chce dosáhnout zajímavějšího zhodnocení, ten by měl převést svoji smlouvu na doplňkové penzijní spoření, kde je možnost volby investiční strategie. Současně však u doplňkového penzijního spoření není již garance nezáporného zhodnocení jako v případě penzijního připojištění. Při splnění zákonných podmínek je rovněž možné z doplňkového penzijního spoření čerpat předdůchod. Díky předdůchdodu je možné přestat dříve pracovat a přitom nemít krácený státní důchod jako je tomu v případě předčasného důchodu.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí