Jak to bude s daňovým zvýhodněním?

štítek Daně čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Do konce roku neprošlo úspěšně legislativním procesem zvýšení daňového zvýhodnění na druhé a další děti. Legislativa však nadále se zvýšením daňového zvýhodnění na děti počítá, případná opožděná účinnost by neměla mít vliv na výši daňového zvýhodnění za celý rok 2016.

Daňové zvýhodnění na děti může uplatnit vždy jeden z rodičů. Poprvé je možné daňové zvýhodnění uplatnit za měsíc, kdy se dítě narodilo. Zaměstnanci stačí pouze doručit mzdové účetní kopii rodného listu dítěte. Zaměstnanec pracující pro více zaměstnavatelů současně může daňové zvýhodnění uplatnit měsíčně pouze u jednoho z nich, u kterého má podepsáno prohlášení k dani (růžový papír). Zaměstnanci uplatňují daňové zvýhodnění při výpočtu měsíční čisté mzdy. OSVČ (osoby samostatně výdělečně činné) uplatňují daňové zvýhodnění jednou za rok v daňové přiznání. Daňové zvýhodnění je možné uplatnit v případě studia dítěte nejdéle do 26 let věku dítěte.

Bez příjmu nelze daňové zvýhodnění uplatnit

Daňové zvýhodnění snižuje přímo daňovou povinnost. Když je daňové zvýhodnění vyšší než vypočtená daň z příjmu fyzických osob, tak vzniká nárok na daňový bonus ve výši rozdílu mezi daňovým zvýhodněním a vypočtenou daní z příjmu. Daňové zvýhodnění však nemohou uplatnit nezaměstnaní rodiče.

Jak vysoké je daňové zvýhodnění?

V lednu 2016 se tedy bude při výpočtu daňového zvýhodnění uplatňovat daňové zvýhodnění jako v roce 2015. Daňové zvýhodnění na první dítě činí 1 117 Kč měsíčně, na druhé dítě 1 317 Kč a na třetí a další dítě 1 417 Kč. Daňové zvýhodnění snižuje přímo vypočtenou daň z příjmu. Zaměstnanec uplatňující daňové zvýhodnění na děti má tedy čistou mzdu, kterou obdrží od svého zaměstnavatele na bankovní účet, vyšší než jeho bezdětný kolega.

O kolik si polepší rodiče s více dětmi?

Pokud projde úspěšně legislativním procesem zvýšení daňového zvýhodnění, tak si finančně polepší rodiny s více dětmi. Daňové zvýhodnění na první dítě totiž zůstává stejné. V přiložené tabulce máme uvedeno roční daňové zvýhodnění v roce 2015 a dle připravované legislativy pro rok 2016.

Roční daňové zvýhodnění

Text Rok 2015 Rok 2016
První dítě 13 404 Kč 13 404 Kč
Druhé dítě 15 804 Kč 17 004 Kč
Třetí a další dítě 17 004 Kč 20 604 Kč

Rodina se dvěma dětmi by si meziročně polepšila o 1 200 Kč, rodina se třemi dětmi o 4 800 Kč a rodina se čtyřmi dětmi dokonce o 8 400 Kč. Opožděná účinnost zvýšení daňového zvýšení by však neměla mít negativní vliv na celkovou výši daňového zvýhodnění za celý rok. Buď v ročním zúčtování daně nebo v daňovém přiznání by se uplatnilo daňové zvýhodnění za celý rok, nekrátilo by se.

Petr Gola

Další články k tématu Daňové novinky

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí