Co když nejsou splněny podmínky pro mateřskou?

štítek Pojištění čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Pro přiznání mateřské musí být splněny zákonné podmínky. Pokud nejsou zákonné podmínky splněny, potom nelze peněžitý příspěvek v mateřství (mateřskou) pobírat. Jak je v takovém případě finančně zajištěna maminka?

Na mateřskou nevzniká nárok automaticky. Stejně jako pro ostatní nemocenské dávky musí být splněny zákonné podmínky, které se liší pro zaměstnankyně a OSVČ. Základní podmínka, a sice splnění doby pojištění v rozsahu 270 dní v posledních dvou letech, musí být splněna vždy.

  • Zaměstnané ženě musí dále trvat účast na nemocenském pojištění. Musí být tedy v zaměstnaneckém poměru. Druhou možností je nástup na mateřskou v ochranné 180denní lhůtě po skončení pracovního poměru.
  • Samostatně výdělečné činné ženy (OSVČ) musí být účastny na dobrovolném nemocenském pojištění 180 dní.

Praktický příklad

Paní Černé skončí pracovní poměr sjednaný na dobu určitou k 31. 12. 2015. Pracovní poměr byl sjednaný na dobu určitou. Když je pracovní poměr sjednaný na dobu určitou, tak je ukončen uplynutím sjednané doby, přestože je zaměstnankyně těhotná. Paní Černá však nastoupí na mateřskou v květnu 2016. Protože paní Černá nastoupí na mateřskou v ochranné 180denní lhůtě, tak bude mít paní Černá nárok na mateřskou, přestože není aktuálně v zaměstnaneckém poměru.

Kdo mateřskou nedostane?

V praxi nejčastěji nesplňují podmínky studentky, ženy v evidenci na úřadu práce, samostatně výdělečně činné ženy, které si neplatí dobrovolné nemocenské pojištění, ženy mající pouze příjmy z kapitálového majetku nebo příjmy z pronájmu. Při nesplnění zákonných podmínek není možné mateřskou pobírat. V takovém případě dostává maminka ihned od narození dítěte rodičovský příspěvek.

Jak vysoký je rodičovský příspěvek?

Souhrnná výše rodičovského příspěvku činí 220 000 Kč. Je přitom možné si zvolit délku pobírání rodičovského příspěvku. Čím kratší dobu se rodičovský příspěvek pobírá, tím může být vyšší. Maximálně může činit měsíční výše rodičovského příspěvku 11 500 Kč. Pro účely splnění zákonných podmínek pro možnost volby délky rodičovského příspěvku přitom postačuje, když podmínku pojištění splňuje pouze otec dítěte. V praxi tedy může dojít k situaci, že si žena, která neměla nárok na mateřskou, může zvolit délku pobírání rodičovského příspěvku, pokud podmínku pojištění splňuje otec dítěte.

  • Když nesplňuje účast na pojištění ani jeden z rodičů, potom se pobírá rodičovský příspěvek ze zákona 4 roky.
  • Při čtyřleté variantě činí rodičovský příspěvek do konce 9 měsíce věku dítěte 7 600 Kč a zbývající měsíce do dosažení 4 let věku dítěte 3 800 Kč.

Petr Gola

Další články k tématu Peníze během rodičovství

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí