Vlastní úspory a investice na důchod

štítky Investice Penze čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Životní úroveň odchodem do důchodu klesá, vlastní zajištění na penzi by mělo hrát důležitou roli ve finančním plánování každé rodiny. Spoření a investování na penzi by mělo odpovídat současným možnostem a požadavkům na zajištění v penzi a vlastnímu investičnímu profilu a sklonu k riziku.

Medián důchodu v roce 2014 činil 10 958 Kč, což znamená, že polovina důchodců má měsíční důchod nižší a polovina důchodců má měsíční důchod vyšší než 10 958 Kč. Medián důchodu přitom v posledních letech nestoupal, jak je vidět z přiložené tabulky.

Rok Medián důchodu
2014 10 958 Kč
2013 10 852 Kč
2012 10 657 Kč
2011 10 434 Kč

Statistická ročenka ČSSZ

Medián mezd za III. čtvrtletí roku 2014 činil 21 521 Kč. Medián důchodu za rok 2014 tak činí přibližně polovinu mediánu mzdy. V budoucnu bude tento poměr nižší, protože stát si nebude moci dovolit vzhledem k demografickým a ekonomickým změnám dovolit stejné nastavení penzijního systému jako je tomu v současnosti. V současné době probíhají legislativní změny v důchodových předpisech v naprosté většině vyspělých zemích světa. Úloha vlastního zajištění na penzi rok od orku roste.

Začít lze i s nižší pravidelnou investicí

S finančním zajištěním na penzi je vhodné začít co nejdříve. Při dlouhodobém pravidelném investování je možné si vytvořit zajímavý finanční polštář, který umožní aktivní prožití penze, neboť s dostatečnou finanční rezervou lze cestovat a věnovat se koníčkům. Každodenní život v penzi tak může být díky vlastním úsporám mnohem pestřejší a zábavnější. Začít investovat je možné i s nižší částkou a postupem let ji zvyšovat. Investiční možnosti jsou široké a konkrétní způsob závisí na vlastním osobním profilu a sklonu k riziku.

Vyšší příjmy = nižší důchod

Výpočet důchodu v Česku je složitý a rozhodně neplatí, že všem penzistům odchodem do důchodu poklesne měsíční příjem o stejnou částku. Při výpočtu důchodu jsou zvýhodnění z důvodu zastoupení prvku solidarity občané s nižšími příjmy, kteří mají relativně vyšší měsíční státní důchod než občané s vyššími příjmy. Vlastní zajištění na penzi by mělo být samozřejmostí pro všechny lidi, ale pro občany s průměrnou a vyšší mzdou naprostou nutností, neboť právě jim nejvíc klesá životní úroveň odchodem do penze.

Petr Gola

Další články k tématu Čtyřicátníci a důchod

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí