Kde hledat úspory?

čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Zodpovědní rodiče chtějí pro své děti to nejlepší, přitom se samozřejmě nechtějí dostat do finančních problémů kvůli pořizování věcí, které nejsou nezbytné. Vždy je dobré šetřit, ale rozumně. Rozhodně není správné šetřit na výdajích na vzdělání.

Narozením dítěte stoupají rodinné měsíční výdaje. Řízení rodinných financí je velmi důležité, neboť z důvodu čerpání rodičovského příspěvku jedním z rodičů poklesl pravidelný měsíční rodinný příjem. Příjmy tedy poklesly a výdaje stouply. Pořizování věcí pro dítě by však mělo rozhodně odpovídat rodinné finanční situaci. Ceny kočárků nebo výbavičky se velmi výrazně liší. Na internetu je navíc možné pořídit použité velmi pěkné kočárky za příznivé ceny. Stejně tak dalšího vybavení pro děti. Mnohé maminky si totiž přivydělávají tím, že prodávají věci po svých dětech, ze kterých vyrostly.

Nekupovat příliš věcí dopředu

Děti velmi rychle rostou, proto není dobré kupovat příliš mnoho věcí dopředu. Často se stává, že má dítě některé věci na sobě pouze jednou a už jsou malé. Právě na oblečení je možné hodně ušetřit. Rovněž nákup hraček je vhodné v rodině konzultovat, aby prarodiče a kamarádi nekupovali hračky, které se nevyužijí nebo se koupí dvakrát. Ušetřit se dá i ve výdajích za dovolenou, neboť rodiče předškoláků mohou vybírat levnější červnové nebo zářijové termíny. Mnohé akce pro rodiče jsou zdarma, neboť jsou pořádány městem. Mnohé aktivní činnosti jsou s minimálními náklady, např. návštěva knihovny, vycházky do přírody, výlety po cyklostezce.

Kroužky a zábava jsou důležité

Šetřit na výdajích za kroužky není vhodné. U některých zájmových činností jsou měsíční náklady nižší než by se na první pohled zdálo. Není tedy vhodné paušálně dopředu některé činnost zakazovat z důvodu financí. Nejdříve je potřeba zjistit skutečnou cenu. Mnohdy mohou mít měsíční příspěvky rodičů pouze v řádech stokorun, protože je klub z větší části financován z veřejných rozpočtů. I s nižším rodinným příjmem je možné děti maximálně podporovat v zájmových činnostech a sportu, základem je však zodpovědné finanční plánování a řízení rodinné pokladny.

Raději žádné úspory, ale bez šetření

Někteří rodiče chtějí svým dětem co nejvíce i našetřit do dospělosti, a to i za cenu menší podpory v zájmech dítěte. Lepší je však dítěti dopřát kvalitní vzdělání a podporovat ho v dětství v jeho zálibách, ale nic mu nenašetřit. Výhodnější než tvořit dítěti finanční rezervu je dopřát mu výměnné pobyty v zahraničí a dobré studium. Největším aktivem je kvalitní vzdělání, nádherné dětství a dělání věcí, které nás baví. Omezení sportovních aktivit v dětství za cenu zvětšení domu, aby mohli rodiče s dětmi bydlet i v dospělosti není rozumné. Většina mladých lidí chce žít svůj vlastní život. Dospělí lidé, kteří měli nádherné dětství, jsou zdravě sebevědomí a spokojeni, svůj život mají již plně ve svých rukou a nevadí jim, že jim rodiče nenašetřili. Peníze vynaložené na vzdělání dětí jsou nejlepší rodinnou investicí, neboť znalosti a dovednosti zúročí ve svých vlastních příjmech.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí