Dovolenou vybíráme dle finanční situace

štítky Cestování Nakupování čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Krásná exotická dovolená je snem většiny rodin, pro většinu však finančně nedostupná. Někteří lidé se dokonce kvůli hezké dovolené zadluží, což je z finančního hlediska velmi nerozumný krok. Krásnou dovolenou je možné strávit s nejbližšími i na výletech na kole nebo za českými památkami.

Každá dovolenou jednou skončí. Jestliže byla dovolená pořízena na dluh, tak je návrat z dovolené do každodenní reality dvakrát tak nepříjemný. Dovolená totiž skončila a přitom se bude ještě několik měsíců splácet, klidně ještě po skončení příštích prázdnin. Z důvodu splácení půjčky na dovolenou bude mít rodina v příštích měsících méně peněz na zábavu. Splácení desetidenní dovolené může být finančně velmi bolestivé, když jeden z partnerů přijde dočasně o práci nebo má rodina nečekané výdaje (např. oprava střechy nebo auta). Úvěr by se měl vždy čerpat na věci, jejichž hodnota a trvanlivost je delší než doba splácení úvěru, což není v žádném případě u dovolené splněno. Čerpání úvěru na dovolenou patří mezi typicky špatné finanční rozhodnutí.

Lze si užít dovolenou na dluh?

Někteří rodiče chtějí svým dětem splnit jejich dlouholeté přání a pořídí vysněnou dovolenou na dluh. Nebo muž chce udělat dojem na svoji partnerku. Velmi často si však takovou dovolenou neužijí, protože během pobytu na dovolené často myslí na to, kolik dovolená skutečně stála a jak bude složité ji následující měsíce splácet, když je rodinný rozpočet již nyní tak napjatý. Rozhodně lepší než dovolená na dluh je skromnější dovolená v Česku, ale plná legrace a zábavy.

O krásných vzpomínkách rozhoduje pohoda

Nikoliv počet nalétaných kilometrů nebo počet fotografií na exotických místech rozhoduje o úspěchu dovolené. To nejcennější z každé dovolené je pohoda, radost, relax a hezky strávený čas s lidmi, které máme rádi. Krásnou dovolenou je možné strávit i v Česku bez velkých výdajů, když nemá rodina dostatek finančních prostředků na dovolenou k moři nebo za zahraničními památkami. Nezapomenutelné zážitky může přinést pobyt ve stanu, koupání v řece nebo turistické procházky za dobrodružstvím.

Šetření na dovolenou má mít místo v rodinném rozpočtu

Výdaje za dovolenou pro rodinu s dětmi rozhodně nejsou malé. A nelze dovolenou uhradit z posledních dvou výplat rodičů. Finančně zodpovědní rodiče tedy plánují dovolenou v dostatečném předstihu a během celého roku se snaží vytvořit co nejvyšší rezervu. Finanční plánování a řízení rodinné peněženky je možností, jak si splnit co nejvíce přání a snů i během dovolené. Od výše naspořené částky na dovolenou během celého roku se následně odvíjí možnosti, do jaké destinace odletět nebo odjet. Výdaje za dovolenou by měli vždy odpovídat aktuální rodinné situaci a i po uhrazení celkových výdajů by měla rodině zůstat železná rezerva ve výši alespoň čtyřměsíčních rodinných příjmů na úhradu nečekaných výdajů.

Petr Gola

Další články k tématu Dovolená v kostce

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí