Na dovolené není dobré myslet na práci

štítek Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Pracovní nároky zaměstnavatelů stoupají. Živnostníci musí neustále pracovat na vylepšování svých služeb, aby měli náskok před konkurencí a zákazníci se k nim rádi vraceli. Pracovní tempo tedy v posledních letech neustále stoupá. Přesto je dobré na dovolenou nezapomínat.

Není dovolená jako dovolená. Někteří zaměstnanci nebo OSVČ (osoby samostatně výdělečně činné) tráví polovinu pobytu u moře s tabletem nebo na telefonu. Tento přístup není z dlouhodobého pohledu správný. Nejlepší výkonnost, produktivitu práce a nápady má spokojený a odpočinutý člověk. Dovolená je pro další pracovní úspěch velmi důležitá. Během dovolené není tedy vhodné vůbec myslet na práci. Tento pracovní odpočinek se následně několikanásobně vrátí formou vyšší pracovní efektivity.

Klíčem k úspěchu je zastupitelnost

Některé firmy v praxi podceňují zastupitelnost jednotlivých zaměstnanců. Právě během letních měsíců se přitom nedostatečná zastupitelnost projevuje vznikem různých problémů. Kompetentním zaměstnancům se volá na dovolenou, nestíhají se některé termíny nebo se pozdním řešením drobných problémů vše finančně prodražuje. Pro budoucí zdravý růst a rozvoj každé firmy je zastupitelnost zaměstnanců důležitá. Jednotlivé činnosti jsou tak vždy zajištěny po celý rok. Nemusí se improvizovat, neboť i během letních prázdnin, kdy se nejvíce čerpá dovolená, je ve firmě vždy někdo, kdo ví o co se jedná a jak postupovat. Zaměstnanci na dovolené si mnohem více odpočinou, neboť nemusí na práci myslet. Po návratu do práce ihned nezapadnou do pracovního stresu, neboť nové pracovní úkoly za ně vyřídil kolega. Zastupitelnost zaměstnanců pomáhá vytvářet pohodou a uvolněnou atmosféru. Investice do zastupitelnosti a vyššího počtu zaměstnanců ve firmě se vrátí v důsledku bezproblémového fungování firmy i během letních prázdnin nebo vánočních svátků a vyšší kreativitou zaměstnanců, kteří nejsou díky zastupitelnosti neustále ve skluzu.

Umění odpočinku

Lidé, kteří umí odpočívat, mají velmi často i vysokou produktivitu práce. Úspěšné společnosti chtějí inovativní zaměstnance přinášející nové myšlenky, přitom není rozhodující, kolik hodin v práci tito zaměstnanci tráví. Důraz je kladen na kvalitu a originalitu. Někteří zaměstnanci jsou v práci od rána až do večera, následně však z důvodu unavenosti a vyčerpání dělají chyby a jejich pracovní výkon je špatný. Proto prosperující společnosti přistupují k přesčasům zaměstnanců výjimečně a kladou důraz na čerpání dovolené bez myšlenek na práci. Zaměstnancům na dovolené se nevolá ani neposílají emaily. Odpočinutí a pozitivně naladění zaměstnanci stihnou pracovní úkoly rychleji a bez chyby. Pracovně vyhaslí zaměstnanci rozhodně firemní pokrok nezajistí. Nejlepší pracovní výkony nemají zaměstnanci, kteří myslí na práci 24 hodin denně. Krásné rodinné zážitky, spokojení osobní život, čas na koníčky a zábavu jsou důležitým impulsem pro kvalitní pracovní výkony.

Petr Gola

Další články k tématu Dovolená v kostce

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí