Úvěr může firmu nastartovat

štítek Úvěry a půjčky čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Pro firmy a živnostníky jsou úvěry mnohdy nutností, jak dosáhnout růstu, získat nové zákazníky a profitovat. Bez cizích finančních prostředků není v některých případech firemní růst možný. I malé firmy mohou díky úvěru uvést své nápady v život. Zodpovědní zaměstnanci by však měli úvěru věnovat velkou pozornost.

Zdravá míra zadlužení národní ekonomice pomáhá a ve vyspělých zemích je normální. Bez počáteční finanční injekce nemohou menší firmy často uskutečnit své podnikatelské záměry, např. rozjezd nové výroby, dokončení nové technologie… Každý firemní úvěr by měl být čerpán na činnosti generující zisk. Důkladný finanční propočet je před čerpáním úvěru nutností. I drobný živnostník by měl mít precizně propočítáno, jak díky čerpání úvěru stoupne příjem a jak splátky úvěru ovlivní hospodaření a cash-flow. Celkovou částku úvěru je vhodné minimalizovat účinnými opatřeními, např. vše co je možné si vyrobit nebo vytvořit ve vlastní režii. Když se firmě nedaří, tak čerpání úvěru firmu na nohy nepostaví. Podnětem k čerpání úvěru by měly být nové myšlenky, nové postupy, výrobní změny apod.

Kde si půjčit?

Velké firmy mají situaci poměrně jednoduchou. V první řadě se obrací na svoji mateřskou banku, která nejlépe zná firemní hospodaření a má detailní přehled o příjmech a výdajích společnosti a o její ekonomické síle. Mateřská banka dokáže nejlépe ušít úvěr firemním požadavkům na míru. Stejně tak se živnostník zpravidla obrací v první řadě na svoji mateřskou banku. Ve všech případech se však vyplatí vyslechnout nabídku konkurence. Jestliže nabídne konkurence lepší podmínky, tak je čerpání úvěru impulsem pro změnu banky, což může v dlouhodobém horizontu přinést značné finanční úspory.

Změna banky není problém

Přestože změna banky přináší firmě i živnostníkovi administrativu navíc, neboť je nutné o této změně informovat zákazníky, provést změny v účetním systému a zvyknout si na jiný způsob komunikace, tak může změna banky přinést dodatečné finanční zdroje a pomoci rozvoji firmy. Veškerá administrativa pro změnu banky se v posledních letech zjednodušila a změny banky pomáhají zlepšovat konkurenční prostředí v Česku. Pro všechny banky je odliv zákazníků velmi nepříjemný a důvodem pro zlepšování nabízených služeb. Změna banky může pro firmu i živnostníka znamenat nové finanční možnosti díky lepším úvěrovým podmínkám a tím pádem i rozšíření vlastního byznysu.

Renomované instituce chtějí své peníze, nikoliv exekuci

Čerpání úvěru u renomované finanční instituce znamená pro firmu i živnostníka, že první problém se splátkou neznamená exekuci. Renomované finanční instituce své klienty několikrát upomínají a mají snahu předejít soudnímu sporu a exekuci. Nesplnění bankovních podmínek pro získání úvěru by mělo žadatele o úvěr varovat, že požadovaný úvěr je nad finanční možnosti živnostníka a nezkoušet získat úvěr jinde.

Petr Gola

Další články k tématu Úvěry si promysleme

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí