Akcie v Praze nejsou tak levné, jak se může na první pohled zdát

štítek Investice čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Domácí index PX se 18. června dostal na svá pětiměsíční minima. Zkušení investoři už vědí, že to v tomto roční období není žádná výjimka. Hlavní tituly z indexu totiž vyplácejí dividendy a přesně o ně vlastně celý index klesá. Zisk z loňského roku přerozdělila Komerční banka – s rozhodným dnem v dubnu a výplatou v květnu rozdala 310 CZK na akcii.

S celkem štědrou dividendou si letos mohli koupit investoři také akcie VIG a to konkrétně do 2.6. A další zajímavou odměnu z loňského zisku vyplatí také společnost ČEZ těm, kteří akcie drželi ještě po závěru obchodování 16.6. Tyto tři tituly mají v indexu PX cca 60% váhu. A pak už není tak složité si domyslet, proč máme vlastně domácí index na tak nízkých cenách.

Celá pražská burza je v podstatě „Four men show“. K výše zmíněným titulů, štědrým na dividendu, se mezi velkou čtyřku počítá ještě Erste Bank, tu jsem ale záměrně výše vynechal, protože dividenda rozhodně není argument, proč akcie Erste koupit a držet. O zbylých dvacet procent se dělí zbývajících devět firem. Že vyplatil dividendu i Philip Morris a TO2 tak můžeme s klidnou hlavou pominout – to s hodnotou indexu PX opravdu moc nepohnulo.

Mnohem lépe se lze zorientovat v aktuální výši indexu PX prostřednictvím jeho mladšího bratra PX‑TR. Ten má naprosto stejné váhy jednotlivých titulů, ale na rozdíl od PX je typu „Total Return“. To znamená, že očišťuje cenový vývoj jednotlivých titulů o dividendový výnos. A hned máme před sebou odlišný obrázek. Takový index totiž od konce roku 2011 stabilně roste s průměrnou návratností kolem 9 % p.a. A to už samozřejmě pro investory zajímavé je. Na druhou stranu to vypovídá o tom, že ani české akcie nebudou úplně nejlevnější, i když například americký index Dow Jones Industrial Average rostl za stejné období o 16 % p.a.

Pokud bych měl odhadnout, který titul z velké čtyřky PX bude mít nejsnadnější cestu na předdividendové ceny, sázel bych na pojišťovnu VIG. Tento titul opustili minimálně institucionální prodejci, kteří se ho museli zbavovat v souvislosti s vyřazením z indexů MSCI. Dlouhodobě ale jeho vypadnutí z indexu nemusí moc znamenat. Vzpomeňme na zařazení společnosti NWR do indexu FTSE 250 v roce 2011. Paradoxně od té doby totiž akcie NWR soustavně klesají. V indexu vydržela firma do 24. června 2013, kde opět paradoxně akcie zažily poslední tříměsíční rally z 22 CZK na 34 CZK. Tímto nechci VIG v žádném případě přirovnávat k akciím společnosti NWR, jen poukázat na to, že vyřazení z indexu má spíš krátkodobý vliv na cenový pohyb, dlouhodobější najdeme jen u likvidity.

Lehce horší výsledky VIG, které pojišťovna odhalila v dubnu spolu s upozorněním, že ji nízké úrokové sazby mohou i nadále snižovat hospodářský výsledek, už by měly být plně započteny v ceně. Nárůst pojistného by se navíc měl srovnávat se Západní Evropou a právě na středoevropských trzích by na to mohl být VIG dobře připraven. Navíc očekáváme, že sazby začnou lehce růst, což by společnosti v dlouhém období pomohlo ke zlepšení výsledků.

Tomáš Kálal

makléř Conseq Investment Management a.s.

Tiskové oddělení Dům financí

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí