Studenti a sociální pojištění

štítek Penze čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Za studenty sociální pojištění stát neplatí. Přesto se však studium hodnotí pro důchodové účely, ale pouze studium získané před rokem 2010, kdy patří mezi tzv. náhradní doby pojištění. Od roku 2010 se však již studium nehodnotí. Co to znamená?

Aby mohl být přiznán státní důchod, tak musí být získána potřebná doba pojištění. V roce 2015 je nutné získat dobu pojištění v rozsahu 31 let. Když není potřebná doba pojištění získána, tak není státní důchod přiznán. Doba pojištění se postupně zvyšuje. Od roku 2019 bude nutné získat dobu pojištění v rozsahu 35 let. Do potřebné doby pojištění se hodnotí nejenom odpracované roky, ale i náhradní doby pojištění. Jako náhradní doba pojištění se hodnotí studium do roku 2010. V budoucnu samozřejmě může dojít ke změně, neboť důchodová legislativa patří mezi nejrychleji se měnící právní normy. Důvodem jsou ekonomické a demografické změny ve společnosti.

Výše pojištění ovlivňuje i výši státního důchodu

Jak vysoký bude státní měsíční důchod závisí na výdělcích v produktivním věku a dále na získané době pojištění. Čím vyšší doba pojištění, tím vyšší státní důchod. Protože se již od roku 2010 studium nepočítá jako náhradní doba pojištění, tak získají dnešní studenti nižší dobu pojištění. Co v praxi toto opatření znamená? Současní studenti budou mít těžší získat potřebnou dobu pojištění pro přiznání státního důchodu. Jestliže budou po celý život pracovat, tak potřebnou dobu pojištění získají. Z důvodu nezapočítávání doby pojištění jako náhradní doby pojištění však získají nižší dobu pojištění, což bude mít za následek nižší státní důchod.

Kdy je studium náhradní dobou pojištění?

Jako náhradní doba pojištění se pro důchodové účely hodnotí doba studia na střední škole, vyšší odborné škole nebo vysoké škole v Česku po dobu prvních šesti let po 18. roce věku získaná do konce roku 2009. Doba studia po 18. roce věku získaná od 1. ledna 2010 se již jako náhradní doba pojištění nehodnotí. Do doby pojištění nutné ke splnění podmínky pro přiznání starobního důchodu se počítá studium jako náhradní doba pojištění ze 100 %. Pro výši důchodu se hodnotí doba studia z 80 % (např. 100 dní se započítává jako 80 dní).

Dopojištění studentů

Dobu studia je možné dle současné legislativy dopojistit i zpětně, a to bez časového omezení. Dopojištění je možné provést formou dobrovolného důchodového pojištění. Přihlášku k dobrovolnému důchodovému pojištění je nutné podat na místě příslušné Okresní správě sociálního zabezpečení před podáním žádosti o důchod. Legislativou je stanovena minimální výše dobrovolného důchodového pojištění. Rozhodující je rok, kdy se dobrovolné důchodové pojištění platí, nikoliv rok, za který se platí. V roce 2015 činí minimální dobrovolné důchodové pojištění 1 863 Kč. Při placení dvou let (2010 a 2011) v roce 2015 činí souhrnné dobrovolné důchodové pojištění 44 712 Kč (24 měsíců × 1 863 Kč).

Petr Gola

Další články k tématu Studenti a daně

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí