Jak dosáhnout na vyšší mzdu?

štítek Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Dobré vzdělání, znalosti a dovednosti, chuť a elán, jazyková vybavenost, komunikativnost, to vše jsou výborné předpoklady pro vyšší mzdu. Investice do vlastního vzdělání se v budoucnu projeví na výplatní pásce. Důležité je umět i práci prodat.

Úspěšné firmy si váží zaměstnanců s vysokým nasazením, u kterých je vidět, že je práce baví a uspokojuje. Současně přitom není nutné v práci trávit večery, rozhodujícím faktorem je efektivita a kreativita.

Kdy jsme nejvýkonnější?

Většina úspěšných zaměstnanců má společné, že je práce baví a uspokojuje. Zaměstnanci, kteří chodí rádi do práce, mají dobré nápady, šíří dobrou náladu a je radost s nimi spolupracovat. Pozitivní přístup se projevuje i na pracovních výsledcích a následně na měsíční mzdě. Pro mladé lidi je tedy důležité se správně pracovně najít a zvýšit tím pracovní a osobní spokojenost a zvýšit šance na dobré finanční ohodnocení.

Co když nemůžeme najít vysněnou práci?

V praxi se bohužel stává, že nelze najít pracovní uplatnění odpovídající naším představám. V takovém případě však není dobré chodit do práce zcela bez elánu. Je vhodné se naučit mít svoji práci rád, najít si v práci to pozitivní – např. dobrý pracovní kolektiv, příjemnou atmosféru. Pro spokojený pracovní život, který značně ovlivňuje i náš rodinný život a celkovou spokojenost máme v podstatě dvě možnosti: začít dělat co nás bude bavit a z různých důvodů jsme to zatím neudělali nebo se naučit mít rád nynější práci. Při nespokojenosti v práci je nutné zatnout dočasně zuby a souběžně hledat jinou práci, neboť možnosti zvýšení peněz jsou nízké. Mít práci, která nás baví, je jedna z životních výher. Nebojme se proto změnit práci a jít si za naším cílem a snem, a to i v pozdějším věku.

Práci je potřeba „prodat“

Někteří zaměstnanci vykonávají dlouhodobě svoji práci výborně a přitom čekají, že je zaměstnavatel automaticky sám ocenění. Ne vždy tomu tak je. Umět správně prezentovat dobré pracovní výsledky výrazně zvyšuje šanci na zvýšení mzdy. Zdravě sebevědomí výkonní zaměstnanci umí na své přednosti a silné stránky správně upozornit své šéfy a dopomoci si tak k vyšší mzdě a lepší pracovní pozici.

Jiná částka pro zaměstnance, jiná pro zaměstnavatele

Pro zaměstnance je nejdůležitější čistá mzda, kterou obdrží od zaměstnavatele na svůj bankovní účet. Pro zaměstnavatele však mzdové náklady, kolik ho skutečně stojí práce zaměstnance.

  • Zaměstnanec má čistou mzdu 20 000 Kč a chce zvýši čistou mzdu na 21 000 Kč. V prvním případě činí mzdové náklady zaměstnavatele 34 907 Kč, ve druhém případě jsou mzdové náklady již 36 837 Kč.
  • V našem případě zvýšení čisté mzdy o 1 000 Kč znamenalo zvýšení mzdových nákladů zaměstnavatele cca o 1 930 Kč.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí