Práce na mateřské

štítek Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Mateřská dovolená trvá 28 týdnů, při vícečetném porodu 37 týdnů. Na mateřské dovolené pobírá maminka peněžitý příspěvek v mateřství. Během pobírání peněžitého příspěvku v mateřství (mateřské) je výdělečná činnost omezena. Jaké podmínky musí být splněny?

Na mateřskou dovolenou se nastupuje zpravidla 8 až 6 týdnů před očekávaným porodem. Některé nastávající maminky chtějí pracovat co nejdéle. Ze zákona však nelze pracovat pro zaměstnavatele, u kterého trvá pracovní smlouva, na stejné pracovní pozici, ze které se čerpá mateřská. Nastávající maminka je totiž finančně zajištěna formou mateřské. Peněžitý příspěvek v mateřství je přitom dávkou nemocenského pojištění.

Kdy lze pracovat na mateřské dovolené?

Zaměstnankyně si však může během mateřské dovolené přivydělat např. pro jiného zaměstnavatele. Práce pro jiného zaměstnavatele není během pobírání mateřské legislativou omezena. Lze tedy pobírat mateřskou a mzdu od jiného zaměstnavatele. Pro stejného zaměstnavatele je možné pracovat, ale na základě jiného pracovního poměru, než ze kterého se čerpá mateřská a je nutné vykonávat jiný druh práce. Zaměstnankyně může i bez omezení zahájit během mateřské dovolené samostatnou výdělečnou činnost.

Nárok na mateřskou OSVČ

Aby samostatně výdělečně činné ženě vznikl nárok na mateřskou, tak musí být po dobu 180 dní účastna na dobrovolném nemocenském pojištění. Současně musí splnit podmínku doby pojištění v rozsahu alespoň 270 dní v posledních dvou letech. Při nesplnění těchto podmínek nevznikne podnikatelce nárok na mateřskou a od narození dítěte by pobírala rodičovský příspěvek. V praxi si některé samostatně výdělečně činné ženy dobrovolné nemocenské pojištění neplatí, neboť dobrovolné nemocenské pojištění musí být placeno ze stejného vyměřovacího základu jako důchodové pojištění. Mateřská by tak byla v řadě případů nízká. Ponikatelky, kterým nevznikne nárok na mateřskou, nejsou nijak limitovány ve výdělečné činnosti.

Podnikání během mateřské dovolené

Jestliže samostatně výdělečně činná žena splní zákonné podmínky pro přiznání mateřské, tak nemůže po dobu pobírání mateřské osobně vykonávat samostatnou výdělečnou činnost. To však neznamená, že musí samostatně výdělečně činná žena před nástupem na mateřskou svoji činnost ukončit. Potřebné činnosti a úkoly mohou během mateřské vykonávat zaměstnanci nebo může veškeré práce vykonávat např. manžel jako spolupracující osoba. Ze zákona nesmí podnikatelka na mateřské dané činnosti vykonávat osobně, zprostředkovaně však ano. Jestliže např. potřebné činnosti vykonává jako spolupracující osoba manžel, tak není potřeba během mateřské dovolené činnost ani přerušovat.

Podnikatelka může pracovat

Když podnikatelka pobírá mateřskou ze samostatné výdělečné činnosti a osobně nemůže vykonávat svoji činnost a chce osobně pracovat, tak se může nechat zaměstnat. Během mateřské z podnikání je možné mít příjem ze zaměstnání. Mateřská se totiž pobírá z podnikání, proto je možné mít příjem ze zaměstnání.

Petr Gola

Další články k tématu Práce během rodičovské

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí