Nákup realit pohodlně a bez starostí

štítek Realitní trh čtení na 4 minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Myšlenka pořídit nové, větší a lepší bydlení pro rodinu je lákavá. Ale mezi prvním rozhodnutím a konečným nastěhováním do nemovitosti vás čeká řada ne vždy jednoduchých a populárních kroků. Ne každý má tolik času a chutí všechny je absolvovat.

Myšlenka pořídit nové, větší a lepší bydlení pro rodinu je lákavá. Ale mezi prvním rozhodnutím a konečným nastěhováním do nemovitosti vás čeká řada ne vždy jednoduchých a populárních kroků. Ne každý má tolik času a chutí všechny je absolvovat. Nabízí se ale jednoduchá možnost nadstandardního vyřešení vašich problémů. Stačí oslovit kompetentní odborníky, kteří část starostí přeberou a pomohou vám k řešení. Zjednodušeně se služba nazývá „REALITY JINAK“. A jak tento systém funguje? Zeptali jsme se p. Ing. Rajko Mećavy, jednatele a majitele společnostiBalanceIdea, renomovaného architektonického studia:

Abych vám službu co možná nejpřehledněji představil, tak jestli dovolíte, použiji jeden náš modelový případ, který jsme právě nedávno řešili. Oslovil nás klient, se kterým jsme před nějakým časem realizovali již jinou zakázku. Potěšilo nás, že k nám pojal tolik důvěry, a oslovil nás s novým zadáním. Mezi našimi dvěma setkáními uběhlo už několik let. Mezitím se oženil, narodilo se mu první dítě a ve chvíli, kdy s paní čekali druhé nadešel ten pravý čas na řešení nového bydlení – tentokrát pro rodinu s malými dětmi.

Při našem prvním novém setkání jsme probírali jen teoretické otázky typu – jak rodina obvykle tráví volný čas, jaké jsou plány rodičů na vzdělávání dětí a podobné zdánlivě nesouvisející otázky. Podstatné jsou ale v okamžiku výběru optimální lokality, protože pokud rodiče plánují dítě například dovážet do výběrové školy, měla by tato být v rozumně dostupné vzdálenosti. Stejně tak jako například blízkost lesa v případě častých outdoorových aktivit. Probírali jsme také prostorové představy, zda mají děti mít každé svůj pokoj nebo optimální umístění bytu v domě – protože někomu nevadí vyběhnout schody do podkroví, jiný nejraději bydlí v přízemí. Všechny tyto informace potom slouží k výběru ideální nabídky.

V okamžiku, kdy zjistíme veškeré představy, přebíráme iniciativu za klienta a začíná asi nejnáročnější fáze procesu – výběr nemovitosti jako takové. Disponujeme napojením na veškeré databáze realitních kanceláří známé, i méně navštěvované portály. Naše zkušenosti nám pomohou vybrat ze všech možných nabídek ty, které nejlépe odpovídají představám klienta. Dříve, než mu předložíme konečný návrh, proběhnou naše předběžné prohlídky širšího výběru. Po nich s konečnou platností určíme tři nejlepší favority a ty předkládáme klientovi.

V našem konkrétním případě to byl jeden prostorově perfektně odpovídající byt ve starší zástavbě okrajové části města, jeho nevýhodou ale bylo vyšší patro. Druhý byt byl perfektním stavu v novostavbě v tzv. satelitní obci města,. Odpovídal asi nejlépe představám klienta a byl mým tajným favoritem. Na poslední chvíli jsme do nabídky zařadili také byt ve zvýšeném patře prvorepublikového činžovního domu. Hlavním benefitem bylo umístění – byt se nacházel v klidné čtvrti se skvělým napojením na městskou dopravu.

Musím ještě dodat, že podstatnou součástí naší služby je posouzení aktuálního stavu bytu, nutnost oprav a hlavně finanční odhad těchto nezbytných rekonstrukčních úprav. Myslím, že naše odborné zkušenosti a množství projektů a přestaveb bytů, které jsme již realizovali, jsou zárukou toho, že klientovi dokážeme opravdu kvalifikovaně poradit a ocenit vybranou nemovitost. Posouzení technického stavu totiž pro laika může být zavádějící, známe desítky skrytých vad, které objeví jen zkušené oko. A my víme, kam se podívat! Upozorníme stávajícího majitele na tyto závady a navrhneme úpravu prodejní ceny tak, aby respektovala nákladnost nezbytných oprav. Tím první fáze služby končí a je na klientovi, zda naší nabídku akceptuje a případně bude s námi chtít pokračovat dál směrem k realizaci bydlení. Rád bych ještě dodal, že námi odhadnuté náklady na rekonstrukci nejsou jenom pouhým předpokladem, ale jsme schopní částku opravdu grantovat.

A jaká je naše odměna? V této úrovní spolupráce je to provize 50 % z celkové částky, kterou jsme klientovi ušetřili tím, že se nám podařilo ponížit cenu reality dohodou s prodávajícím, právě na základě námi vypracovaného reálného odhadu ceny (např. pokud celkovou sumu díky naší snaze snížíme o 100 tis. Kč, provize je 50 tis. Kč).

Náš klient se rozhodl pro třetí navrhovaný byt a chtěl pokračovat s námi v dalších krocích až do finálního stavu, kdy se rodina pohodlně nastěhovala do perfektně vybaveného bytu. Využili proto i našich dalších služeb – pomoc se zajištěním financování pro nákup nemovitosti nebo přestavbu, kdy doporučíme konkrétní finanční řešení a zajistíme kontakt s profesionály ze společnosti FINFOCUS. A konečně poslední službou, kterou jsme mohli nabídnout je projekt a realizace samotné rekonstrukce včetně interiérového vybavení a práce architekta. Je v našich možnostech zprostředkování prověřené smluvní řemeslné firmy.

Team Balanceidea, 6.2.2015

Tiskové oddělení Dům financí

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí