Čerpání řádné dovolené po mateřské dovolené

štítek Právo čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Maminky, které jsou na mateřské dovolené, mají nárok na proplacení řádné dovolené následující po mateřské dovolené. O dovolenou je potřeba požádat po skončení mateřské dovolené.

Peněžitý příspěvek v mateřství (mateřská) se poskytuje 28 týdnů. Po skončení mateřské je možné proplatit dovolenou za daný rok.

Narození dítěte v roce 2015

Jestliže se mamince narodí dítě v roce 2015, tak ji vznikne nárok na dovolenou za celý rok 2015. O dovolenou se žádá po skončení mateřské dovolené. Aby vznikl nárok na dovolenou za celý rok, tak je nutné, aby zaměstnankyně v daném roce odpracovala alespoň 60 dní. Do hodnocených dní se přitom započítává i doba pobírání mateřské.

Praktický příklad

Paní Novákové se narodí v březnu 2015 dítě. Paní Nováková bude nejdříve na mateřské dovolené. Ihned po jejím skončení bude na dovolené. O čerpání dovolené si u svého zaměstnavatele zažádá. Protože si zažádá paní Nováková o dovolenou, aby navazovala na mateřskou dovolenou, tak musí zaměstnavatel žádosti paní Novákové vyhovět. Náhrada za dovolenou se paní Novákové vypočítá z průměrného výdělku. Z náhrady za dovolenou se odvádí daň z příjmu, sociální pojištění a zdravotní pojištění.

Nárok na daňovou vratku

Když zaměstnankyně během roku nevyčerpá v plném rozsahu základní slevu na poplatníka ve výši 24 840 Kč, neboť je po část roku na mateřské dovolené a rodičovské dovolené a během roku zaplatila zálohy na dani z příjmu fyzických osob, potom vznikne nárok na daňovou vratku po provedení ročního zúčtování daně nebo podání daňového přiznání.

Praktický příklad

Paní Nováková odvedla během roku 2015 zálohu na dani z příjmu fyzických osob v souhrnné výši např. 4 100 Kč. Paní Nováková však nevyužila v plném rozsahu slevu na poplatníka ve výši 24 840 Kč za rok 2015. Paní Nováková si sama podá daňové přiznání za rok 2015  (např. v březnu 2016) a obdrží zaplacené zálohy na dani z příjmu od finančního úřadu zpět formou daňové vratky.

Dovelená za dobu pobírání rodičovského příspěvku

Když je maminka po celý rok na rodičovské dovolená a pobírá po celý rok rodičovský příspěvek, tak ji nárok na řádnou dovolenou za tento rok nevznikne. Když se během roku nepracuje a nečerpá mateřská, tak za tento rok nárok na dovolenou nevzniká.

Praktický příklad

Paní Novákové se narodilo dítě v březnu 2015. Během roku 2016 bude po celý rok již na rodičovské dovolené. Paní Novákové tedy nárok na dovolenou za rok 2016 nevznikne. Nárok na řádnou dovolenou paní Novákové nevznikne ani v následujících letech, protože bude po celou dobu již na rodičovské dovolené. Nebude tedy splněna zákonná podmínka pro výplatu poměrné dovolené za dny.

Petr Gola

Další články k tématu Dovolená zaměstnance

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí