Smlouva na dobu určitou

štítek Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

V případě, že to legislativa zaměstnavatelům umožňuje, tak v praxi velmi často uzavírají se zaměstnanci smlouvu na dobu určitou. Výhodou smlouvy na dobu určitou jsou finanční úspory v případě nutnosti optimalizace počtu zaměstnanců.

Při sjednávání pracovního poměru je potřeba pamatovat na to, že není-li výslovně sjednána doba trvání pracovního poměru, tak pracovní poměr trvá po dobu neurčitou.

Pracovní poměr sjednaný pracovní smlouvu na dobu určitou končí sjednaným termínem. Není potřeba podávat výpověď. Ani zaměstnanec ani zaměstnavatel. Pokračuje-li však zaměstnanec po uplynutí sjednané doby v práci s vědomím zaměstnavatele, tak platí, že se jedná o pracovní poměr na dobu neurčitou.

Uplynutím času pracovní poměr končí

Pracovní poměr sjednaný na dobu určitou končí sjednaným termínem. Zaměstnavatelé tedy nemusí zaměstnanci podávat výpověď. Ke stanovenému datu pracovní poměr automaticky končí. Zaměstnavatelé tedy nemusí platit zaměstnance během dvouměsíční výpovědní lhůty a nemusí zaměstnanci vyplácet odstupné jako je tomu v případě zaměstnanců pracujících na smlouvu na dobu neurčitou. Při trvání pracovního poměru déle než dva roky a podání zaměstnanci výpovědi pro nadbytečnost (nejčastější důvod v praxi) náleží odstupné ve výši trojnásobku průměrného výdělku.

Zákonná omezení smlouvy na dobu určitou

Doba trvání pracovního poměru na dobu určitou mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem je legislativou omezena. Dle § 39 zákoníku práce nesmí pracovní poměr na dobu určitou přesáhnout mezi stejnými smluvními stranami 3 roky a ode den vzniku prvního pracovního poměru na dobu určitou může být opakována nejvýše dvakrát. Za opakování pracovního poměru na dobu určitou se považuje i prodloužení. Toto zákonné opatření chrání zaměstnance, aby s ním zaměstnavatel dlouhodobě neuzavíral pracovní smlouvu na dobu určitou. Když od skončení předchozího pracovního poměru na dobu určitou uplynula doba 3 let, k předchozímu pracovnímu poměru na dobu určitou mezi stejnými smluvními stranami se nepřehlíží.

Práce na dobu určitou je více stresující

Pracovat na smlouvu na dobu určitou je pro mnoho zaměstnanců psychicky náročnější, neboť nemají žádnou jistotu a mnohdy do poslední chvíli neví, zdali s nimi zaměstnavatel po skončení termínu nadále počítá. V případě, že zaměstnavatel má finanční nebo odbytové problémy a potřebuje snížit počet zaměstnanců, tak zpravidla první na řadě jsou zaměstnanci pracující na smlouvu na dobu určitou. V posledních měsících trvání pracovního poměru by měli mít zaměstnanci pracující na smlouvu na dobu určitou pootevřené dveře pro případ, že by pracovní poměr uplynutím času skončil. Zaměstnanci pracující na smlouvu na dobu určitou by měli mít dobrý přehled o situaci na trhu práce v posledních měsících trvání pracovního poměru.

Na pracovní poměr na dobu určitou se nevztahuje ochranná lhůta

Zaměstnanci, kteří jsou v ochranné lhůtě, mohou od zaměstnavatele obdržet výpověď pouze ve výjimečných případech (např. zrušení zaměstnavatele nebo přemístění zaměstnavatele). Ochranná lhůta se vztahuje např. na zaměstnankyně na mateřské dovolené, zaměstnankyně na rodičovské dovolené, těhotné zaměstnankyně nebo zaměstnance v pracovní neschopnosti. Pracovní poměr sjednaný na dobu určitou však končí uplynutím času, i když je např. zaměstnankyně na rodičovské dovolené.

Petr Gola

Další články k tématu Ukončení práce

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí