Aktualizace IT se vyplácí

čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

I živnostníci potřebují účetně-ekonomický program. Pouze OSVČ stanovující výdaje paušálem si mohou v některých případech vystačit pouze s papírovou formou. Někdy se však výběr účetně-ekonomického programu podceňuje. Správný výběr může výrazně pomoci vlastnímu byznysu. Změna programu může práci ulehčit a získat nové potřebné funkce.

Zpravidla v praxi platí, že výběru firemního vozového parku je věnována veliká pozornost a konečné rozhodnutí se posuzuje dle řady kritérií, ale u účetně-ekonomických programů tomu tak není. Často se v praxi pokračuje v daném programu, na který jsou všichni zvyklí. Přitom na trhu jsou již mnohem lepší programy, které nám poskytnou mnohem příjemnější každodenní práci a ještě můžeme získat řadu bezvadných ekonomických výstupů.

  • Přitom platí, že čas věnovaný účetně-ekonomickému programu a IT celkově se vyplatí. Podceňování ekonomické stránky je špatné, přestože se nejedná o obchodní nebo vývojové oddělní.
  • Pouze z fungujícího účetnictví, které není ve skluzu a všechny doklady jsou řádně a správně zaúčtovány, lze získávat potřebné údaje pro firemní rozhodování. Ekonomické analýzy jsou potřebné, aby byla firma úspěšná i v dlouhodobém horizontu.

Jeden program pro všechny

V některých firmách dochází k situaci, že je jeden speciální program pro mzdy, druhý pro sklady a třetí pro finanční účetnictví. Přehrávání dat z jednotlivých programů je složité a zvládá ho pouze několik vybraných pracovníků. Ideální je rozhodně mít komplexní program od vybrané společnosti pro celou účetně-ekonomickou agendu.

Náklady na nový program se mohou rychle vrátit zpět

Někteří zaměstnavatelé nejsou spokojeni se stávajícím firemním systémem. Bojí se však změny. Mají strach, že by to bylo ještě horší. Odrazují je zvýšení finanční náklady spojené se zavedením zcela nového účetně-ekonomického programu. Školení pověřených zaměstnanců, změna organizace práce nebo dokonce ztráta dat, i to jsou důvody, proč některé firmy účetně-ekonomický program nemění. Přitom nový program může výrazně usnadnit práci. A posunout firmu vpřed, neboť bude možné získat zajímavé ekonomické výstupy. Včasné a přesné účetní informace jsou pro rozvoj každé firmy velmi důležité. Nejlépe se získávají z dobrého účetně-ekonomického programu, ve kterém se zaměstnancům pohodlně pracuje.

Papíry musí být v pořádku

Všechny firmy i živnostníci, kteří chtějí dlouhodobě profitovat, musí mít všechny papíry v pořádku. Všechny doklady je potřeba mít zaúčtované, smlouvy evidované a ke všem firemním transakcím přistupovat maximálně zodpovědně. Když jsou všechny data a aktuálním čase v účetně-ekonomických systémech, potom nám účetní výkazy poví o zdraví společnosti a její budoucnosti více než rozhovor s pracovníky. Správná interpretace čísel umožňuje dělat správná podnikatelská rozhodnutí.

Petr Gola

Další články k tématu Firemní papírování

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí