Životní pojištění a příspěvek zaměstnavatele

štítek Pojištění čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Příspěvek zaměstnavatele zaměstnanci na jeho smlouvu o životním pojištění je do zákonného limitu osvobozen od daně z příjmu a povinného pojistné. Jak na straně zaměstnavatele, tak i zaměstnance. Jak se mění pravidla pro čerpání tohoto benefitu v roce 2015?

Roční příspěvek zaměstnavatele zaměstnanci na penzijní připojištění, doplňkové penzijní spoření, důchodové spoření a právě životní pojištění je osvobozen od daně z příjmu, sociálního pojištění a zdravotního pojištění do ročního limitu 30 tisíc Kč.

Praxe v roce 2014

Při měsíčním příspěvku zaměstnavatele na smlouvy zaměstnance ve výši 2 500 Kč se maximalizuje daňová úspora. Někteří zaměstnavatelé však v roce 2014 považují příspěvek na životní pojištění jako součást mzdy. Ušetří na povinných odvodech a zaměstnanci s nižším příjmem si následně celý příspěvek hned během měsíce vyberou. Průběžné tedy peníze ze své smlouvy čerpají.

Praktický příklad

Zaměstnanec pan Zelený má hrubou mzdu 15 000 Kč a další 2 500 Kč od svého zaměstnavatele dostává na svoji smlouvu o životním pojištění. Protože má však pan Zelený nižší mzdu, se kterou měsíčně špatně vychází, tak celý příspěvek zaměstnavatele na svoji smlouvu každý měsíc vybírá a zvyšuje si svůj měsíční disponibilní příjem. Pro zaměstnavatele je tento postup výhodný, neboť má nižší náklady než kdyby zaměstnanci zvýšil hrubou mzdu na 17 500 Kč.

Druh nákladu Náklady zaměstnavatele v Kč
Hrubá mzda 15 000 Kč
Povinné sociální pojištění 3 750 Kč (15 000 × 25 %)
Povinné zdravotní pojištění 1 350 Kč (15 000 Kč × 9 %)
Příspěvek na životní pojištění 2 500 Kč
Celkové náklady zaměstnavatele 22 600 Kč (15 000 + 3 750 + 1 350 + 2 500)

vlastní výpočet autora

Při zvýšení hrubé mzdy na 17 500 Kč by činily celkové náklady zaměstnavatele 23 450 Kč (17 500 Kč × 1,34), tedy o 850 Kč více.

Změny pro rok 2015

Příznivou zprávou pro zaměstnavatele i zaměstnance je, že i pro rok 2015 zůstává zachován maximální příspěvek zaměstnavatele zaměstnanci na státem podporované finanční produkty ve výši 30 000 Kč. Aby však bylo zachováno daňové osvobození, tak nebude moci zaměstnanec ze smlouvy o životním pojištění peníze průběžně vybírat. Kdo považuje životní pojištění jako dlouhodobý produkt, pro toho se nic nemění. Jestliže zaměstnanec měsíčně vychází a má prostředky na běžný chod domácnosti, potom je výhodné, když mu místo zvýšení hrubé mzdy zaměstnavatel přispívá právě na některý z podporovaných produktů. Zaměstnanec z příspěvku do limitu neplatí daň z příjmu fyzických osob, sociální a zdravotní pojištění, což je výhodné. Životní pojištění přináší potřebnou pojistnou ochranu a pomáhá zvýšit životní úroveň při odchodu do důchodu. Legislativní znemožnění průběžných výběrů u životního pojištění má právě podpořit vlastní finanční zodpovědnost na penzi.

Jak postupovat se smlouvou o životním pojištění?

Kdo neví, jak má se svojí smlouvou o životním pojištění naložit a jak smlouvu nejlépe přizpůsobit finanční rodinné situaci, pro toho je výhodná osobní konzultace s odborníkem. Každý má jiné hodnoty a priority a tomu je potřeba všechny parametry smlouvy nastavit. Překotné rušení starých smluv a uzavírání nových smluv bez pořádných propočtů a kalkulace může přinést více škody než užitku. Porada s odborníkem se u dlouhodobého produktu, jakým životní pojištění je, vyplatí.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí