Dobré životní pojištění přináší jistotu

štítek Pojištění čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Zodpovědní rodiče chtějí mít jistotu, že v případě vážného úrazu, dlouhodobé nemoci nebo pobytu v lékařském zařízení se nedostane rodina do finančních problémů. Proto si sjednávají životní pojištění odpovídající jejich životnímu stylu. Dobrá pojistná ochrana přináší klid a pohodu.

Smlouva o životním pojištění přináší rodičům jistotu, že při nepříjemné životní události se neocitne rodina ve finanční tísni. Primárním cílem životního pojištění je tedy pojistná ochrana pojištěné osoby. Životní pojištění je tedy vhodné chápat jako dlouhodobý pojistný produkt, který dodává pojištěnému pocit bezpečí, že při zdravotních problémech, odchodu do invalidního důchodu nebo úmrtí, bude o rodinu finančně postaráno.

Bonusem je zlepšení životní úrovně v penzi

Životní pojištění na jedné straně chrání pojištěnou osobu proti sjednaným rizikům (nemoci, úrazu, úmrtí) a současně pomáhá vytvářet určitý finanční polštář na penzi, který je vyplácen při skončení smlouvy. Zpravidla při odchodu do důchodu. Přestože je životní pojištění v Česku na vzestupu a pojistnou smlouvu má v současné době uzavřeno více lidí než v minulosti, tak problémem zůstává nedostatečné pojištění. Nastavení pojistné smlouvy by vždy mělo odpovídat rodinné situaci. Nastavení jednotlivých parametrů smlouvy o životním pojištění je tedy velmi důležité. Porada se zkušeným finančním poradcem může významně pomoci optimalizovat náklady na smlouvu a pojistné krytí. Měsíčně placenou částku na životním pojištění je vhodné přizpůsobit požadavkům na finanční zajištění v případě zdravotních problémů.

Proč na životním pojištění nešetřit?

Vlastní zajištění proti životním rizikům je rok od roku důležitější. Především proti závažnějším zdravotním problémům je vhodné se adekvátně pojistit. Proč?

  • Vlivem ekonomických a demografických změn dochází k postupným změnám v důchodové oblasti. Zpřísňují se podmínky pro přiznání starobních důchodů a klesá náhradový poměr (poměr měsíčního státního důchodu vůči příjmu dosahovaném před odchodem do důchodu). Stejně se však zpřísňují i podmínky pro přiznání invalidního důchodu a klesá úroveň invalidního důchodu vůči předchozímu příjmu.
  • Při výpočtu nemocenských dávek je zastoupen princip redukce. Čím vyšší příjem zaměstnanec má, tím je opět náhradový poměr mezi nemocenskými dávkami a předchozím příjmem nižší. Pokles životní úrovně během čerpání nemocenských dávek tak mají vyšší zaměstnanci s nadprůměrnými příjmy.

Při nastavení parametrů smlouvy je potřeba pamatovat, že nízké měsíční platby na životní pojištění v případě nepříjemné životní situace dostatečně rodinu finančně neochrání. Vhodné je uzavřít smlouvu o životním pojištění co nejdříve, neboť výchozí podmínky pro uzavření kvalitního produktu jsou lepší.

OSVČ a životní pojištění

Pro OSVČ (osoby samostatně výdělečně činné) by měla být dobrá životní pojistka nutností. Proč? Účast na dobrovolném nemocenském pojištění je pro OSVČ nevýhodná. V praxi tak většina OSVČ neplatí dobrovolné nemocenské pojištění a při nemoci nemají tyto OSVČ nárok na finanční zajištění od státu formou nemocenského. Živnostníci by tedy rozhodně měli mít kvalitně nastavenou smlouvu o životním pojištění, aby při delší nemocnosti nebyli zcela bez peněz.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí