Výpočet podpory v nezaměstnanosti

štítek Zaměstnání čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Během života se i občanům, kteří chtějí pracovat a neustále na sobě profesně pracují, může stát, že jsou dočasně bez práce. Několik měsíců nezůstane rodina bez finančních prostředků, je přiznána podpora v nezaměstnanosti. Jak se podpora v nezaměstnanosti počítá a jak je vysoká?

Při splnění zákonných podmínek mají na podporu v nezaměstnanosti nárok všichni občané. Pro přiznání podpory v nezaměstnanosti není testován majetek. Aby byla přiznána podpora v nezaměstnanosti, tak je nutné se evidovat na úřadu práce a přitom získat dobu pojištění v rozsahu 12 měsíců v posledních dvou letech.

Proč se nezapomenout evidovat na úřadu práce?

Někteří lidé jsou bez práce pouze dočasně, jsou domluveni na pozdějším nástupu do práce. Nebo je pro ně evidence na úřadu práce nepříjemná. I v těchto případech je vhodné se na úřadu práce evidovat. A to hned ze tří důvodů:

  • Vznikne nárok na podporu v nezaměstnanosti. Není rozumné podporu nečerpat. Zvlášť, když se v produktivním věku platilo vysoké sociální pojištění.
  • Doba pobírání podpory v nezaměstnanosti patří mezi náhradní doby pojištění pro důchodové účely. Neevidováním na úřadu práce se zbytečně snižuje doba pojištění pro důchodové nároky.
  • Za občany v evidenci na úřadu práce platí zdravotní pojištění stát. Při ukončení zaměstnání a neevidování na úřadu práce je nutné si zdravotní pojištění sám platit. Tito občané jsou v evidenci příslušné zdravotní pojišťovny vedeni jako OBZP (osoby bez zdanitelných příjmů). A mají povinnost měsíčně platit zdravotní pojištění ve výši 13,5 % z minimální mzdy. V roce 2014 tedy 1 148 Kč.

Jak je podpora v nezaměstnanosti vysoká?

Standardně v prvních dvou měsících náleží podpora v nezaměstnanosti ve výši 65 % z předchozí průměrné čisté mzdy, v dalších dvou měsících 50 % a následující měsíce 45 %. Při ukončení zaměstnání výpovědí zaměstnancem nebo dohodou, kde není uveden důvod, náleží podpora v nezaměstnanosti po celou dobu ve výši 45 %. Občané mladší 50 let mají nárok na podporu v nezaměstnanosti po dobu 5 měsíců, občané od 50 let do 55 let potom po dobu 8 měsíců a občané starší 55 let mohou pobírat podporu v nezaměstnanosti po dobu 11 měsíců.

Maximálně může podpora v nezaměstnanosti v roce 2014 činit 14 281 Kč měsíčně.

Praktický příklad

Pan Novák (44 let) má průměrnou čistou mzdu z posledního zaměstnání ve výši 22 750 Kč. Z této částky se bude panu Novákovi počítat podpora v nezaměstnanosti. Pan Novák je mladší 50 let, tak bude mít nárok na podporu v nezaměstnanosti po dobu 5 měsíců. Pan Novák dostal od zaměstnavatele výpověď. Standardně pro nadbytečnost. Pan Novák obdržel tříměsíční odstupné. Výplata odstupného znamená odklad vyplácení podpory v nezaměstnanosti. Nárok na podporu v nezaměstnanosti vznikne panu Novákovi až od čtvrtého měsíce evidence na úřadu práce. První tři měsíce mu náleží odstupné.

Text Částka
Průměrná čistá mzda 22 750 Kč
Finanční zajištění první tři měsíce odstupné od bývalého zaměstnavatele
Podpora v nezaměstnanosti (4. a 5. měsíc nezaměstnanosti) 14 157 Kč (22 750 Kč × 65 %)
Podpora v nezaměstnanosti (6. a 7. měsíc nezaměstnanosti) 11 375 Kč (22 750 Kč × 50 %)
Podpora v nezaměstnanosti (8. měsíc) 10 238 Kč (22 750 Kč × 45 %)
Maximálně lze čerpat podporu 61 302 Kč (2 × 14 157 Kč + 2 × 11 375 Kč + 10 238 Kč)

vlastní výpočet autora

Petr Gola

Další články k tématu Podmínky nezaměstnaných

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí