Uzavíráním provozoven McDonald´s škodí Rusko vlastním podnikatelům

štítek Stalo se přečtete do minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

McDonald´s má v současnosti přes 35 600 provozoven po celém světě a tržbami se jedná o největší řetězec rychlého občerstvení. Na Ruský trh se fast food dostal již v roce 1990 a v současnosti zde čelí jistě největšímu problému od svého uvedení. Otázkou však zůstává, zda je zavírání restaurací problém pro samotnou společnost, nebo spíše pro její ruské zákazníky.

Fast foodový řetězec se ocitnul na nepříjemném bitevním poli mezi USA a Ruskem. Představuje totiž ideální obrázek konzumní společnosti, proti které se Rusko ohrazuje. Na tamním trhu provozuje aktuálně 440 restaurací a podle ruského regulátora je pro hygienické nedostatky zkoumána další stovka. McDonald´s ale funguje na bázi franšíz a zavírání provozoven může spíše způsobit problémy ruským podnikatelům, než americkému franchisorovi. Byť je Rusko významný trh, z pohledu celosvětových tržeb ho aktuální dění v Rusku neohrožuje. Mnohem více je to tedy politický boj, při kterém Rusko nedoceňuje problémy, které způsobí lokálním spotřebitelům a podnikatelským subjektům.

Akcie McDonald´s spadly ze svých letošních maxim nad 100 USD o více než 10 %. Mnohem více, než s Ruskem bych ale tento propad spojoval s protesty zaměstnanců všech fast foodů, které probíhají v USA. Boje za navýšení hodinové mzdy na 15 USD ze současných 9 USD mohou McDonald´s dostat do finančních problémů mnohem snáze, než zavření 5 provozoven v Rusku. Zhruba 10 % restaurací je totiž vlastněno napřímo a navýšení mzdy na 15 USD by řetězec stálo 400 mil. USD a to už rozhodně nejsou zanedbatelné peníze ani pro firmu, která má kvartální zisk 1,4 mld. USD.

Tomáš Kálal

Conseq Investment Management a.s.

Tiskové oddělení Dům financí

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí