S ekonomickým oživením se vrací chuť vlády utrácet

čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Rozpočet za prvních osm měsíců letošního roku skončil v deficitu zhruba 15 mld., což je nejlepší výsledek od roku 2008  (ještě loni to bylo o 21,5 mld. horší). Čím to? Pokračuje snad nová vláda v šetření?

Nebo ucpal nový ministr financí, jak sliboval, skutečně tolik korupčních děr a zamezil plýtvání, skrze které nám „utíká 200 miliard ročně“?

Zdaleka ne. I letmý pohled na rozpočet ukazuje, že letošní výsledek je zcela v důsledku ekonomického oživení, které (ačkoliv si ČNB myslí něco lehce odlišného) je zase hlavně v důsledku oživení v eurozóně a návratu důvěry Jediné, za co tak lze pochválit vládu je, že tyto dodatečné příjmy neutrácí. Zatím. Meziročně totiž za prvních osm měsíců vzrostly výdaje o 14 mld. Kč, příjmy však o 36 mld. Kč, když na příjmové stránce pomohlo o 10 mld. vyšší inkaso DPH (vyšší spotřeba z důvodu nízké inflace, žádného zvyšování sazeb DPH a návratu důvěry), a lepší příjmové daně a pojistné na sociální zabezpečení (lepší trh práce). Přidejme vyšší čerpání peněz z EU a 8,5 mld. z aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě a je vidět, že tady je ministerstvo financí bez zásluhy.

Pozorný čtenář si jistě povšiml slova „zatím“. Nebylo samoúčelné – vypadá to totiž, že se vláda přece jenom výdajově „chytne“, a to už letos. Zatímco mezi červencem a lednem 2014 byly totiž výdaje proti stejnému období roku 2013 vyšší o 8,3 mld. Kč, za srpen již leden tento rozdíl narostl na 14,4 mld. Kč., když vzrostly např. výdaje na infrastrukturní stavby (skrze Státní fond dopravní infrastruktury). A Ministerstvo financí má připravenou půdu – v plánu rozpočtu je deficit přes 110 mld., a ministr financí opakuje, že to vidí tak na 90-100 mld. Přitom nebýt toho, že čeští politici po letech zas větří neodolatelnou šanci utrácet nevydělané peníze, mohl by vzhledem k dosavadním výsledkům letošní rozpočet skončit s deficitem dobře pod 60 mld. Kč.

V lepším hotovostním stavu za prvních osm měsíců byl rozpočet naposledy v roce 2008  (tehdy dosáhl přebytku 5,3 mld. Kč). To ovšem ekonomika v první polovině roku rostla o více než 4%, což je tempo tomu letošnímu o více než procentní bod vzdálené. Další roky, kdy byl srpnový kumulativní rozpočet lepší než letos., t.j.roky 2005  (+10 mld. Kč), 2006  (-6,4 mld. Kč) a 2007  (+22,3 mld. Kč) dokonce ekonomika rostla v první polovině roku tempem přes 6%. I to je ilustrace toho, v jakém skutečném strukturálním stavu ještě stále náš rozpočet je. Nedomníváme se ale, že by tato informace či kterákoliv jiná podobná zabránila porodnému na druhé dítě, třetí sazbě DPH či dalším nápadům vlády pro rok 2015. Jak se říká, „nepůjčte si, když je to tak laciný“…

Martin Lobotka

hlavní analytik Conseq Investment Management a.s.

Tiskové oddělení Dům financí

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí