Nezavírejme dveře

štítek Zaměstnání čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Některé firmy nebo zaměstnanci se při ukončení pracovního poměru loučí ve zlém. Tento postup není dobrý, neboť brání uzavření případného pracovního poměru v budoucnu. Zavřou se dveře. A to je škoda. Stejně jako se mnoho fotbalistů vrací do dřívějšího klubu, tak i zaměstnanci mohou zpět nastoupit k bývalému zaměstnavateli.

Jestliže zaměstnanec chce od firmy odejít, protože má lepší nabídku, na kterou nemůže firma v současné době adekvátně reagovat, tak není nutné pracovní poměr ukončit v dusné atmosféře. Přátelský odchod je výhodný i pro zaměstnavatele. Když vše probíhá v příjemné atmosféře, tak odcházející zaměstnanec mnohem lépe zaučí svého nástupce, bude mít snahu dokončit rozdělané projekty a předání veškeré agendy proběhne řádně a na odpovídající úrovni. Navíc může bývalý zaměstnanec v budoucnu pracovat pro firemního dodavatele nebo odběratele a nepřímo tak může bývalé firmě hodně pomoci.

Návrat do firmy není vyloučen

Žijeme v hektické době, kdy zaměstnanci mění mnohem častěji práci, než tomu bylo v minulosti. Mnohem častěji dochází k situaci, že se bývalí zaměstnanci do firmy v budoucnu vrátí. Někdy rychleji než by ostatní očekávali, neboť např. nová práce nesplnila jejich očekávaní. Návrat zaměstnance do firmy je vždy přínosný. Je to impulz pro ostatní zaměstnance, že ve firmě vše dobře funguje, když se bývalý zaměstnanec vrátil. Při návratu se vrací zaměstnanec již loajálnější a s více zkušenostmi.

Odchod zaměstnanců není rutina

Dobrá firemní komunikace, jednání se zaměstnanci a mezilidské vztahy, to je základ zdravé fungující firmy. Úspěšné firmy věnují stejnou péči získávání zaměstnanců i ukončení pracovního poměru. Odchod zaměstnance z firmy není rutinní záležitostí. Firma na něm může dlouhodobě profitovat. Ať už k ukončení pracovního poměru dochází z důvodu dočasného snížení počtu zaměstnanců nebo zaměstnanec sám odchází za zajímavější pracovní nabídkou. Když má odcházející zaměstnanec dobré vazby na bývalého zaměstnatele, tak se může v budoucnu vrátit. Jestliže měl zaměstnanec dobré pracovní výsledky, tak se jedná o výhodný krok, neboť zaučení bude rychlé a bude znát pracovní prostředí. Dobré vztahy vždy pomáhají byznysu. Zavírat dveře, pokud do podání výpovědi bylo vše v pořádku, se nevyplácí ani zaměstnanci ani zaměstnavateli.

Kdy může podat výpověď zaměstnanec?

Zaměstnanec může podat zaměstnavateli písemnou výpověď bez udání důvodu. Záleží tedy pouze na zaměstnanci, zdali ve výpovědi důvod uvede či nikoli. Odvolat výpověď je však možné pouze se souhlasem zaměstnavatele a musí být provedeno písemně, proto je si tento krok potřeba rozmyslet. Při podání výpovědi skončí pracovní poměr uplynutím výpovědní doby, která činí dva měsíce a začíná běžet prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení výpovědi a končí uplynutím posledního dne kalendářního měsíce.

Při podání výpovědi 10. července 2014 začne výpovědní doba běžet 1. srpna a končí 30. září 2014 a k tomuto datu je ukončen pracovní poměr.

Kdy může podat výpověď zaměstnavatel?

Zaměstnavatel může podat výpověď pouze v souladu s ustanoveními zákoníku práce. Nejčastěji je podávána výpověď dle § 52, písm. c) pro nadbytečnost. I v těchto případech běží dvouměsíční výpovědní doba.

Pracovní poměr mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem může být ukončen i dohodou. S dohodou musí souhlasit zaměstnavatel i zaměstnanec. Není možný pouze jednostranný úkon. V dohodě je možné sjednat i dřívější ukončení pracovního poměru.

Petr Gola

Další články k tématu Kreativita zaměstnanců

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí