Věk je jenom číslo

štítek Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Firmy potřebují výkonné a inovativní zaměstnance. Představa, že pouze mladí zaměstnanci jsou produktivní, je samozřejmě mylná. Úspěšné firmy mají jasné představy o schopnostech zaměstnance na danou pozici, neřeší však jeho věk nebo pohlaví. Zbytečné škatulkování totiž brání přilákat do společnosti ty nejlepší.

Fungující firmy preferují individuální přístup ke svým pracovníkům. Chtějí totiž zlepšovat firemní harmonii a výkonnost. Nejdůležitější pro budoucnost firmy jsou totiž její zaměstnanci a úloha personální politiky je klíčová.

Rozhodují lidské a profesní kvality

Manažer musí být muž, pouze mladí přináší potřebné nové řešení pracovních problém, starší pracovníci jsou neflexibilní – to jsou jenom některé ukázky zbytečných personálních předsudků. Každý zaměstnanec je jiný a individuální přístup je nutností. Správný zaměstnanecký mix je jednoznačně výhodou. Proto se firmám osvědčuje, když mají důležité funkce starší pracovníci i mladší, muži i ženy. Rozhodujícím kritériem mají být odbornost a lidské vlastnosti.

Personální politika rozhoduje o budoucnosti

Orientace na nové nápady a myšlenky ve všech odděleních firmy, to je cesta, jak získávat nové spokojené zákazníky a zvyšovat firemní zisky. Přitom je úplně jedno, zdali s novými podněty přijde a zrealizuje třicátník nebo šedesátník. Personální firemní politiku by neměl v žádném případě svazovat věk uchazečů o práci nebo současných zaměstnanců.

Jak získávat loajální zaměstnance?

Rozšíření nabídky práce z domova nebo zkrácených pracovních úvazků, to je cesta, jak mohou i menší společnosti získat odborníky, kteří by jinak dali přednost renomovanější a větší společnosti. Pro některé úspěšné studenty, maminky s malými dětmi nebo penzisty, je právě možnost pracovat několik hodin denně velmi přínosná a práce na zkrácený úvazek si považují. Jejich výkonnost je velmi dobrá. Studenti oceňují možnost získat potřebné pracovní zkušenosti již během studia a maminky s malými dětmi zase možnost udržovat si neustále své pracovní znalosti a dovednosti. Velmi často jsou tito lidé loajální a následně zůstávají ve firmě na plný úvazek.

Proč pracovat během studia?

Pro studenty je výhodné pracovat již během studia hned z několika důvodů. Získají potřebnou praxi, nebudou finančně závislí na svých rodičích a získají i potřebnou dobu pojištění pro důchodové účely. Doba studia od roku 2010 nepatří mezi náhradní dobu pojištění. I když je důchod pro dnešní vysokoškoláky daleko, tak práce během školy má pozitivní vliv na výši státního důchodu. Pro vysokoškoláky je právě zkrácený pracovní úvazek velmi přínosný.

Proč pracovat v důchodovém věku?

Státní důchody každoročně v porovnání s průměrnou mzdou klesají. Odchodem do důchodu tedy klesá životní úroveň o desítky procent. Penzisté, kteří mohou pracovat několik hodin denně, mohou být díky svým zkušenostem pro zaměstnavatele velmi přínosní, přičemž mzdové náklady díky práci na zkrácený úvazek budou nižší.

Petr Gola

Další články k tématu Kreativita zaměstnanců

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí