Kde hledat důležité firemní informace? V účetnictví

čtení na 2 minuty

foto: pond5, ilustrační fotografie

Jak vysoké jsou mzdové náklady? Který výrobek nebo služba je nejvíce ziskový? Kde hledat rezervy na výdajové stránce? Jak rostou režijní náklady? Kteří zákazníci mají nejlepší platební morálku a se kterými zákazníky dále neobchodovat? Na všechny tyto otázky (a samozřejmě řadu ostatních) najdeme odpověď ve firemním účetnictví.

Firemní účetnictví je jako otevřená kniha, pro všechny zodpovědné zaměstnance je velmi důležité umět v ní číst. V účetnictví se najde odpověď na mnoho důležitých otázek pro zdravý ekonomický rozvoj společnosti. Pravidelná analýza výsledků je velmi nezbytná a pro firemní budoucnost přínosná.

Nehledejme v číslech složitosti

Pro správné rozhodování potřebujeme dostatek podkladů. Jestliže máme málo informací, tak se nám rozhoduje špatně. Obtížná je i situace, pokud máme informací příliš a nedaří se nám rozlišit podstatné od nepodstatného. Při dobré práci s daty v účetnictví a jejich správné interpretaci se daří ekonomickému oddělení hledat řadu efektivních způsobů, jak snižovat výdaje a zvyšovat výnosy. Účetní výkazy a účetnictví tedy nenabízí možnosti řešení, ale podklady pro rozhodnutí. Každé ekonomické firemní rozhodnutí by mělo být tedy podloženo aktuálními výpočty z řádně a včasně vedeného účetnictví. Umět pracovat s informacemi je pro úspěšné zaměstnance velmi důležité. S informace je dobré umět pracovat a hledat co nejjednodušší řešení a hlavně se nebát rozhodnout.

Hledáme úspory

Z pečlivě vedeného účetnictví, kde jsou všechny faktury zaúčtovány v rychlém sledu a účetnictví není tedy ve skluzu za aktuálním stavem, se daří operativně velmi dobře hledat cesty k úsporám. V dodavatelích, logistice, režijních nákladech nebo snižování zásob je možné najít levnější varianty a snížit firemní nákladovost. Výběru dodavatele je potřeba věnovat velkou pozornost. Pro co nejvíce dodávek je vhodné najít co nejspolehlivějšího dodavatele s co nejnižší cenou. Nedostatečně vyvíjený tlak na dodavatele zvyšuje firemní náklady. Opomíjená je i skladová politika. Příliš vysoké zásoby přitom vážou zbytečně finanční prostředky a navíc vždy hrozí riziko znehodnocení (krádeží nebo poškozením). Aktualizované analýzy stavu zásob jsou možností, jak optimalizovat tok „cash-flow“. Rovněž ve firemní logistice je prostor pro snižování výdajů.

Pravidelné sledování a analýza účetních dat dává nové tipy na úspory. Někdy teprve díky účetnictví se zaměříme na výdajovou oblast, která by nás nenapadla.

Pořádek je „in“

Zorganizovaná práce přináší nové nápady a zvyšuje produktivitu práce. Nejenom pořádek na stole, ale i na pracovišti, v počítači nebo v garáži. Přesné adresáře v počítači a popsané jednotlivé soubory, kde se ihned pozná o co jde, vše samozřejmě zálohované. Proč? Protože pořádek pomáhá. Když se něco hledá, rychle se to najde. Pořádek v účetnictví je nutností, ale je dobré mít pořádek všude, protože pořádek budí důvěru a respekt zákazníků. Zákazníci rádi jezdí do autoservisů, kde nikde neteče olej, kam nemá a všude na zemi se neválí náhradní díly a nářadí. Pořádek nám šetří čas, zrychluje pracovní tempo a současně je naší dobrou vizitkou.

Petr Gola

Další články k tématu Máme "papíry" pod palcem

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí