Ukončení pracovního poměru během rodičovské dovolené

štítek Pojištění čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Dohodou lze ukončit pracovní poměr kdykoliv, tedy i během rodičovské dovolené. Zaměstnavatel nemůže dát během čerpání rodičovské dovolené standardní výpověď pro nadbytečnost, neboť zaměstnankyně je v ochranné lhůtě.

Rozvázat pracovní poměr dohodou během čerpání rodičovské dovolené je potřeba si důkladně rozmyslet, tento krok s sebou přináší totiž určitá rizika. Ukončení pracovní poměru během doby, kdy maminka pobírá rodičovský příspěvek během rodičovské dovolené nemá vliv na výši rodičovského příspěvku na toto dítě. Jiná situace je však při dalším těhotenství během rodičovské dovolené.

Na mateřskou je nárok pouze v ochranné době

Při ukončení pracovního poměru dohodou vznikne mamince nárok na mateřskou na další dítě pouze, když nastoupí na mateřskou v ochranné lhůtě. Přestože není maminka již v zaměstnaneckém poměru, tak bude mít nárok na peněžitý příspěvek v mateřství (mateřskou), kdy nastoupí v lhůtě 180 kalendářních dní od ukončení pracovního poměru na mateřskou. Na mateřskou se přitom nastupuje 8 až 6 týdnů před očekávaným dnem porodu.

Když nestihne maminka na další mateřskou nastoupit v ochranné 180 denní lhůtě, potom ji nevznikne nárok na mateřskou a ihned od narození dalšího dítěte pobírá rodičovský příspěvek.

Rodičovský příspěvek se pobírá vždy na jedno dítě

Ze zákona náleží rodičovský příspěvek vždy pouze na nejmladší dítě v rodině. Nelze tedy pobírat současně rodičovský příspěvek na dvě děti, přestože jsou obě mladší tří let. Když nesplňuje podmínku pojištění ani matka ani otec dítěte, potom náleží ze zákona rodičovský příspěvek na čtyři roky. Při čtyřleté variantě rodičovského příspěvku, činí rodičovský příspěvek 7 600 Kč prvních devět měsíců a následující měsíce až do věku čtyř let dítěte činí rodičovský příspěvek 3 800 Kč.

Kdy se rodičovský příspěvek doplácí?

Některé maminky mají nízkou mateřskou, stává se to v případě, že před nástupem na mateřskou pracovali např. na základě dohody o pracovní činnosti a měsíční odměna byla třeba 7 tisíc Kč, nízkou mateřskou mohou mít i maminky, které pracovali před nástupem na mateřskou dovolenou na zkrácený úvazek. Mateřská závisí na dosaženém příjmu, ze kterého bylo odváděno sociální pojištění.

  • I když vychází mateřská nízká, např. 4 000 Kč, tak je nutné mateřskou pobírat až do narození dítěte. Po porodu je však potřeba se obrátit na místně příslušný úřad práce a zažádat si o rodičovský příspěvek. K žádosti se dokládá rodný list dítěte.
  • V tomto případě se bude pobírat mateřská (standardní délka činí 28 týdnů, přičemž se pobírá od 8 až 6. týdne před očekávaným porodem) a rodičovský příspěvek současně. Rodičovský příspěvek se bude doplácet ve výši rozdílu mezi 7 600 Kč a výši mateřské. Tento doplatek následně nemá vliv na výši rodičovského příspěvku a případnou délku rodičovské dovolené.

Petr Gola

Další články k tématu Dávky pro rodiče

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí