Zkracujeme dobu, kdy se nedaří

štítek Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

V práci, stejně jako v běžném životě, nejde všechno perfektně bez problémů a podle našich představ. Zpravidla je to jako na sinusoidě. Jsou období, kdy se nám daří naprosto vše a období, kdy se k naším chybám přidávají i nedorozumění s odběrateli, dodavateli, mění se zákony a zaběhnuté pracovní postupy již neplatí. Jednou jsme nahoře a jednou dole.

Zcela se vyhnout pracovním nepříjemnostem nelze. Naši práci budou vždy ovlivňovat i vnější vlivy. Když jsme bez nápadu a nevíme si rady, tak je potřeba vydržet, ono to přejde. Mějme svoji práci rádi, hledejme na ni především to pozitivní a chovejme se ke spolupracovníkům slušně, potom se období „nezdaru“ bude neustále zkracovat a období „pohody“ prodlužovat. Základem je se nenechat rozhodit horšími dny a dělat vše naplno a co nejlépe.

Kolegiální pomoc

V mezilidských vztazích, tedy i pracovních vztazích, platí „jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá“. Když vidím, že má náš kolega problémy, že mu nic nevychází, mnohé věci nemůže ovlivnit (dopravce má problémy, někdo něco zapomněl apod.), potom je dobré mu pomoci. Dobrý pracovní kolektiv a pracovní vztahy minimalizují dny neúspěchu během roku. S pozitivním přístupem, maximálním nasazením a pomocí kolegů se dá období zmatků, nedorozumění a napravování chyb snížit na minimum.

Poučme se z chyb

Nejvíce se všichni učíme z vlastních chyb. Naše „přehmaty“ k životu patří a nikdo se jim nevyhne. Důležité je se umět z chyb poučit a neopakovat je. Hektické dny jsou důležité, abychom si více vážili dní, kdy vše je pořádku. Současně platí, že když jsme „na vlně“ a vše se nám daří, tak je dobré dělat všechna strategická rozhodnutí, např. požádat o vyšší plat. Zkrátka, když se daří, tak toho co nejvíce využít, pracovat na významnějších projektech. Důležité je rovněž neustále pracovat na naši vnitřní pohodě, naše vnitřní síla ovlivňuje náš soukromý i pracovní úspěch. Psychická pohoda přivolává jako magnet i pracovní úspěch. Proto je dobré umět relaxovat s rodinou a mít i čas na různorodé koníčky.

Šiřme pozitivní náladu

Když jsme příjemní, ochotni pomoci a veselí na kolegy, potom se nám naše chování vrací jako bumerang. Kolegové nám v případě žádosti o pomoc vyjdou vstříc a budou se na nás více usmívat. K prodlužování prima pracovní dní naše pozitivní nálada přispívá více než si řada z nás myslí. Ve většině zaměstnání totiž nerozhodují pouze naše znalosti a dovednosti, v některých případech jsou důležitější naše osobní vlastnosti, jak komunikujeme, pomáháme ostatním a umíme pracovat v kolektivu. V žádné práci nejsme odtrženi zcela od světa. Každý den je potřeba jednat, spolupracovat a řešit problémy s vedoucím, kolegy, dodavateli, odběrateli. Chovejme se v mezilidských vztazích, tak jak očekáváme, že se ostatní budou chovat k nám. Rozhodně nám to ulehčí práci, zlepší pracovní prostředí a zvýší šanci na co nejvíce relativně příjemných pracovních dní.

Petr Gola

Další články k tématu Podporujme kreativitu

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí