Nezapomeňte na daňové odpočty za rok 2013

štítek Daně čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Daňové odpočty snižují daňovou povinnost. Stát podporuje zodpovědné občany právě možností snížit si daňový základ. Odpočty z úroků, zaplacené příspěvky na penzijní připojištění nebo doplňkové penzijní připojištění, zaplacené příspěvky na životní pojištění, to jsou finanční produkty, díky kterým je možné si snížit výslednou daňovou povinnost. Jaké jsou podmínky? Jaké další nezdanitelné položky je možné uplatnit?

Všechny nezdanitelné položky jsou uvedeny v § 15 zákona o dani z příjmu. Nezdanitelné položky snižují daňový základ, nikoliv přímo daňovou povinnost jako slevy na dani z příjmu.

Praktický příklad

Zaměstnanec pan Sýkora měsíčně spoří na své životní pojištění 1 000 Kč a další 2 000 Kč si spoří na své penzijní připojištění. Za rok 2013 tedy vložil pan Sýkora na svoji smlouvu o životním pojištění 12 000 Kč (1 000 Kč × 12 měsíců) a 24 000 Kč na smlouvu o penzijním pojištění (2 000 Kč × 12 měsíců). Pan Sýkora splnil tedy zákonné podmínky, které si vysvětlíme dále v textu, a základ daně si sníží pan Sýkora celkem o 24 000 Kč. Snížení základu daně o 24 000 Kč znamená, že pan Sýkora zaplatí na dani z příjmu fyzických osob o 3 600 Kč (24 000 Kč × 15 %). méně než v případě, že by si neměl uzavřené výše uvedené smlouvy.

  • Uplatnění daňového odpočtu je pro pana Sýkoru jednoduché, do 15. února 2014 doručí své mzdové účetní „Potvrzení o zaplacených příspěvcích na životní pojištění“, které mu automaticky zašle jeho pojišťovna a současně doručí „Potvrzení o zaplacených příspěvcích na penzijní připojištění“, které mu automaticky zašle jeho penzijní společnost. V rámci „ročního zúčtování“ sníží daňový základ pana Sýkory jeho mzdová účetní.
  •  Bez uvedených potvrzení není možné si snížit daňový základ. V případě, že by pan Sýkora uvedené potvrzení náhodou od některé z finančních institucí neobdržel, tak je potřeba si dané potvrzení vyžádat. Kopie příslušné smlouvy se předkládá jako příloha k „ročnímu zúčtování“ nebo daňového přiznání.

Jaké odpočty je možné uplatnit?

Pro uplatnění nezdanitelných položek, které jsou uvedeny v § 15 zákona o dani z příjmu, je nutné dodržet zákonné položky. Při jejich nedodržení není možné odpočet uplatnit.

dary

Hodnota daru musí činit nejméně 1 000 Kč a darem je možné snížit základ daně maximálně o 10 %. Odběr krve bezpříspěvkového dárce se oceňuje částkou 2 000 Kč.

úroky z úvěru

Odpočet úroků lze uplatnit až do 300 000 Kč za rok. Úvěrem však musí být řešena bytová situace poplatníka (odpočet úroků z bydlení není možné provést např. u chalupy).

příspěvky na penzijní připojištění a doplňkové penzijní spoření

Základ daně lze ponížit o vložené finanční prostředky na penzijní připojištění nebo doplňkové penzijní spoření během roku 2013 ponížené o 12 000 Kč. Maximálně můžete ponížit základ daně o 12 000 Kč. Tato podmínka je splněna při pravidelné měsíční úložce 2 000 Kč a více (tj. 24 000 Kč a více za rok). Naopak při pravidelné úložce 1 000 Kč a méně (tj. 12 000 Kč za rok) se základ daně nesnižuje.

příspěvky na životní pojištění

Až o částku 12 000 Kč lze snížit základ daně o zaplacenou částku na životním pojištění během roku 2013. Ve smlouvě musí být sjednána výplata pojistného nejdříve po 5 letech od uzavření smlouvu a nejdříve v měsíci, kdy se dosáhne 60 let.

členské příspěvky zaplacené odborové organizaci

Základ daně je možné ponížit o zaplacené příspěvky odborové organizace, která obhajuje zájmy zaměstnanců. Maximálně hodnota odpočtu činí 3 000 Kč.

úhrada za zkoušky ověřující výsledky dalšího vzdělávání

Maximální limit daňového odpočtu činí 10 000 Kč, u poplatníci se zdravotním postižením 13 000 Kč a u poplatníků s těžším zdravotním postižením 15 000 Kč.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí