Jak na rodinný rozpočet s jedním platem?

štítky Daně Zaměstnání čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Když pracují oba manželé, je těžké najít finanční rezervy na spoření a investování pro děti. Jak vyjít s penězi, když je manželka na rodičovské dovolené a kde hledat rezervy, abychom mohli pravidelně investovat alespoň nižší částku?

Když je maminka na rodičovské dovolené, tak se finanční situace mladé rodiny zhorší, neboť rodičovský příspěvek je nižší než přecházející příjem.

Zodpovědní manželé by měli být na tuto situaci včas připraveni. V Česku činí rodičovský příspěvek 220 tisíc Kč, přičemž si lze zvolit délku pobírání rodičovského příspěvku. Kratší dvouletá rodičovská dovolená znamená vyšší rodičovský příspěvek. Volba kratší doby pobírání rodičovského příspěvku a dřívější nástup maminky do práce je možností, jak zvýšit rodinný příjem během dvou let rodičovské dovolené.

Základem je řízení rodinných financí

Abychom mohli více spořit a investovat, tak je potřeba se současně snažit zvýšit rodinné příjmy a omezit rodinné výdaje. Brigáda, hledání lépe ohodnocené práce nebo vlastní samostatné činnosti (nejlépe ideálně na vedlejší činnost), to jsou možnosti zvýšení rodinného příjmu. Rovněž se snažíme hledat rezervy na výdajové stránce, základem je důkladné sepisování výdajových položek (hledání levnějších variant, nekupování zbytečností, výhodné nákupy apod.). Čím vyšší přebytek v rodinném rozpočtu, tím vyšší částku je možné každý měsíc spořit a investovat. Právě zvýšení měsíční částky ke spoření a investování je cestou, jak našetřit dětem na kvalitní vzdělání. Když nemůžeme v současné době zvýšit rodinné příjmy, neboť nemáme v práci šanci na přidání a nemůžeme najít lépe placenou práci, tak se o to více zaměřujeme na snižování výdajů. Prvním krokem je omezení nepovinných výdajů na minimum a u povinných výdajů zkusit najít rezervy. Každá stokoruna dobrá.

Šetřit se dá každým nákupem, vždyť mnoho rodin v dnešní době nakupuje věci, které vlastně ani nepotřebuje. Správným nakupovaným je možné najít značné úspory. Velkým pomocníkem hledání výhodných cen je internet, u některého zboží je možné nakupovat i použité zboží (např. lyže, kola). U potravin se vyplácí velké dopředu promyšlené nákupy. „Akce“ by neměla být motivem pro nákup nepotřebného zboží. 

Přivýdělku na dohodu nic nebrání

Některé maminky mají možnost si během rodičovské dovolené přivydělat. Zpravidla nejvýhodnější je práce na dohodu o provedení práce, kde se u měsíční dohody do 10 tisíc Kč neodvádí z odměny sociální ani zdravotní pojištění, ani ze strany zaměstnavatele. Zdanění je tak poměrně nízké. Pro jednoho zaměstnavatele je možné během roku odpracovat 300 hodin.

O daňové výhody je nutné se přihlásit

Daňová legislativa umožňuje mladým rodinám čerpat zajímavé daňové slevy. Všechny slevy je však nutné řádně uplatnit a vydokladovat v daňovém přiznání nebo ročním zúčtování. Daňovou legislativu je potřeba si hlídat, neuplatnění daňových výhod znamená, že rodina zaplatí zbytečně o desetitisíce více na daních, přičemž tuto částku by bylo možné investovat dětem. Podívejme se na základní daňové výhody a slevy.

  • Na každé dítě je možné uplatnit daňové zvýhodnění ve výši 1 117 Kč měsíčně. Zaměstnanec se dvěma dětmi má tak za rok čistý příjem, který obdrží od svého zaměstnavatele na svůj bankovní účet vyšší o 26 808 Kč. K uplatnění daňového zvýhodnění přitom stačí doručit mzdové účetní kopii rodného listu. Daňové zvýhodnění se uplatní poprvé za měsíc, kdy se dítě narodí.
  • Slevu na manželku ve výši 24 840 Kč. V případě, že manželka nemá za rok vlastní příjem vyšší než 68 tisíc Kč, tak může manžel v daňovém přiznání nebo ročním zúčtování prováděném zaměstnavatelem uplatnit právě slevu na manželku, která činí za celý rok 24 840 Kč. Zatímco daňové zvýhodnění zpravidla většina zaměstnanců uplatní, neboť stačí ihned po narození dítěte doručit mzdové účetní kopii rodného listu a již za daný měsíc se uplatní daňového zvýhodnění, tak slevu na manželku někteří zaměstnanci neuplatní. Na rozdíl od daňového zvýhodnění se totiž uplatňuje jednou ročně. Někteří občané do daného příjmu 68 tisíc Kč mylně započítávají rodičovský příspěvek, který se přitom ze zákona nezapočítává.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí