Dětem spořme co nejdříve

štítek Spoření čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Všichni rodiče chtějí pro své děti to nejlepší. Podporovat je v jejích zálibách, dopřát jim kvalitní vzdělání a pomoci jim na startu „dospělosti“. Zodpovědní rodiče chtějí, aby byly jejich děti finančně zajištěny v případě nečekané životní události. Vše je finančně nákladné, proto je vhodné myslet na finanční zajištění dětí co nejdříve a správně zvolit finanční produkty.

Situace dnešních třicátníků není jednoduchá. Většina mladých rodin splácí hypotéku, navíc je jeden z partnerů na mateřské a následně rodičovské dovolené. Zodpovědní mladí lidé si chtějí co nejdříve začít vytvářet finanční polštář na penzi. Najít v rodinném rozpočtu každý měsíc rezervu pro spoření a investování dětem je náročné.

Zapojte celou rodinu

V některých případech kupují rodinní příslušníci dětem stejné dárky. S některými drahými dárky si tak děti ani nestihnou vyhrát, protože mají dárků zkrátka příliš. Této situaci se dá předejít uzavřením vhodných finančních produktů, na které mohou přispívat i třeba prarodiče, kteří budou mít jistotu, že peníze budou skutečně využity ve prospěch dětí a rodiče je neutratí za něco jiného.

  • Přesto je vhodné začít se spořením a investování dětem co nejdříve. I třeba s poměrně nízkou měsíční úložkou v řádech stokorun. Čím dříve začnou rodiče se spořením a investováním dětem, tím lépe. Ideálně od narození.
  • Faktor času hraje při zhodnocování velkou úlohu, zvláště při dlouhodobém spoření a investování.

Finanční náklady budou vyšší

Různé zájmové aktivity a kroužky jsou finančně nákladnější u starších dětí, stejně tak výdaje spojené se studiem nebo oblékáním a životním stylem. Proto je vhodné začít se spořením včas, aby měli rodiče v průběhu let potřebnou finanční částku k dispozici.

Dobrý poradce se vyplatí

Ať už rodiče preferují vyšší výnos s vyšším rizikem nebo nižší výnos s jistotou, tak platí, že čím dřív začnou svým dětem spořit a investovat, tím lépe. Vzhledem k napjatému rodinnému rozpočtu je pro některé rodiče spoření dětem po stokorunách pro bezvýznamné. Není tomu tak. Včasné spoření i s nižší částkou je dobrým začátkem. Každé připsaný úrok nebo zhodnocení je dobrý. V průběhu let můžete potom měsíční úložky zvýšit. Důležitá je pravidelnost. I nižší částka se během let zhodnocuje.

  • Dle analýzy inovativní poradenské společnosti finFOCUS dosahují výdaje rodičů od narození dítěte do jeho dospělosti 3,5 mil. Kč. Potřeba čerpání peněz během let se liší, čemuž je vhodné přizpůsobit investiční strategii a jednotlivé finanční produkty.
  • Finanční zajištění dětí je dlouhodobou investicí, rozhodně se tedy vyplatí konzultace s odborným poradcem, který přizpůsobí spořící a investiční produkty rodinné finanční situaci, sklonu k riziku a předpokládané potřebě čerpání peněž v budoucnu.
  • Současně se spořícími produkty je vhodné myslet i na pojištění dítěte, které chrání dítě pro různým životním rizikům. Pojistné rizika je však dobré dobře zvolit a nastavit, s čímž rovněž poradí zkušený poradce.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí