Opatrně s novoročním předsevzetím

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Většina z nás si dává každoročně novoroční předsevzetí. Všichni se chceme mít v následujícím roce lépe než v končícím roce. Většina našich přání je finanční povahy a když se nám bude finančně dařit, tak si budeme moci dopřát lepší bydlení nebo vysněnou exotickou dovolenou. Základem je rodinné finanční plánování.

Na Nový rok si mnozí z nás dávají předsevzetí. Zkrátka od příštího roku se v mnohém zlepšíme a budeme na sobě více pracovat, abychom se měli lépe. Jak to s námi bude v roce 2014?

Dávejme si postupné finanční cíle

Jestliže chceme zvýšit naši životní úroveň, tak je vhodné na tom pracovat co nejdříve. Ihned. Začít spořit a investovat s nižšími měsíčními částkami, pracovat na zvýšení měsíčního rodinného příjmu (hledat lépe ohodnocené pracovní místo, zkusit najít měsíční přivýdělek nebo třeba rozjet dobře naplánovanou samostatnou výdělečnou činnost) a současně neustále hledat rezervy na výdajové stránce rodinného rozpočtu. Efektivní a účelné řízení rodinných financí je cestou, jak si v budoucnu splnit co nejvíce rodinných finančních přání.

Když chceme zlepšit finanční situaci, tak je dobré s tím začít co nejdříve. Nic neodkládat. Začátkem nového roku se nic dramaticky nezlepší. Všechno je jenom na nás. Dobré je začít pomalu a po menších dávkách, abychom posilnili naši sebedůvěru, že to dokážeme. Důležitá je především pravidelnost.

Udělejme z lenosti výhodu

Pohodlnost patří mezi základní lidské vlastnosti. Většina z nás bude ve svém volném čase raději odpočítav (číst, jít do divadla) než třeba vymalovat kuchyň. S určitou „leností“ musí většina zaměstnanců bojovat po celý rok. Jak však být v roce 2014 úspěšnější? Udělat z naší pohodlnosti naši silnou stránku. Díky pohodlnosti více přemýšlet nad zjednodušením, zrychlením a zefektivněním naší práce.

  • Vždy v práci existují cesty, jak danou práci udělat lépe a rychleji a mít tedy danou práci snadnější a dočkat se uznání zaměstnavatele formou vyšší měsíční odměny.
  • Každou práci je dobré si nejdříve v klidu rozmyslet, rozvrhnout, zorganizovat a naplánovat. Jestliže nad každou prací pravidelně přemýšlíme a hledáme lepší možnosti, tak bystříme náš rozum, práce nám přináší větší radost. I rutinní činnosti se dají určitými drobnostmi dělat rychleji a efektivněji.

Dávejme si splnitelná předsevzetí

Ono s těmi předsevzetími je to opravdu těžké, jak řekl F. La Rochefoucauld „Svatá předsevzetí se rozplývají v hříšných pokušeních jako sladké řeky ve slaných mořích.“ Dávejme si splnitelné předsevzetí a buďme důslední. Důležité je se nevzdat, a opravdu chtít. Potom to zvládneme. Hodně štěstí.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí